Rozdíly mezi Holandskými a Africkými růžemi

Poznejte rozdíly mezi kvalitou a pěstováním řezaných růží v Holandsku a Africe.

Jaké jsou rozdíly mezi Holandskými a Africkými růžemi?

V jednom z předchozích článků jsme vám lehce přiblížili růže z Keni. Jak ale možná už tušíte, není to jediná lokalita, odkud se denně vyváží do celého světa statitisíce řezaných růží. Produkce probíhá také např. v Číně, Ekvádoru a Nizozemí. Nejčastěji zdobí vaši vázu právě ty z Holandska a Afriky. Pojďme si je dnes porovnat, jak z hlediska kvality, tak z hlediska pěstování a dovozu.

Africké růže

Možná byste jen těžko tipovali Afriku jako jednu z nejvhodnějších lokalit pro pěstování růží, ale... Dostatek žhavého africké sluníčka a pěstování pod širým nebem - co víc si přát? Počasí v Africe je prakticky po celý rok stabilní, ušetří se tak velké náklady za umělé vytápění a za klimatizaci. A co teprve jejich pěstování, to je mnohem rychlejší. Africké růže se tu vypěstují za 3 týdny.

Pěstování květin v Africe

Díky dostatku hřejivých slunečních paprsků a vyšším teplotám můžete na afrických růžích obdivovat jejich plnou sytou barvu i vysokou kvalitu růží. Ročně opustí africké farmy více než 400 milionů růží. Pokud ve vás tohle číslo probudilo obavy o místní přírodní zdroje, vždyť tolik růží potřebuje moře vody, můžete být bez starostí. Pěstitelé vodu k zalévání růží recyklují.

Jak ale můžete mít skutečnou jistotu? Každá poctivě vypěstovaná růže nese označení Fairtrade. Znamená to, že byla nejen vypěstována ekologicky, ale také dala práci a sociální jistoty více jak dvě stě tisícům obyvatelům. Posledním, a neméně důležitým, faktem je, že africké růže stihnou být na nizozemské květinové burze dříve než za 24 hodin. Růže tak kupujeme skutečně čerstvé.

Holandské růže

I ty mají výhodu v tom, že na nizozemskou květinovou burzu doputují velmi brzy. Vždyť to mají za rohem :) Vzhledem k tomu, že podnebí v Holandsku není tak stabilní a hřejivé jako v Africe, probíhá pěstování růží ve sklenících. Náklady na vytápění, klimatizaci i zavlažování jsou sice o dost větší, ale i nizozemští pěstitelé si s takovým problémem dokázali poradit.

Např. recyklují dešťovou vodu anebo vyrábí vlastní zemní plyn, kterým zateplují skleníky a svítí růžím. Mezi takové patří i nizozemský pěstitel Fransen Roses, kterého jsme v minulém roce osobně navštívili.

Pěstování růží v Holandských sklenících

A protože kdo nevlastní Fairtrade certifikát, jako by v zemědělském průmyslu ani neexistoval, i holandští pěstitelé na základě něj pěstují své růže. Vždyť ekologicky šetrná výroba by měla být celosvětovým zájmem a kdo jiný by ji měl podporovat více než sami zemědělci.

Pojďme si tedy shrnout rozdíl mezi africkými a holandskými růžemi

Nelze říci, že by Africké růže byly kvalitnější než růže Holandské. Nezáleží ani tak na produkční oblasti, jako na pěstitelích samotných. Na jaké půdě růže rostou? Jak pěstitelé hnojí a zalévají? Jak hubí škůdce? Jak je o růže pečováno během převozu od pěstitele na burzu a z burzy k zákazníkům? To jsou rozhodující faktory z hlediska kvality

V čem je tedy hlavní rozdíl mezi africkými a holandskými růžemi? Ve vzhledu. Produkční oblast mívá vliv na sílu a spolehlivost stonků, na velikost, sytost barvy a vůni květů a také na defekty v podobě nerovných stonků, barevných odchylek od původní barvy apod.

Rozdíly v pěstování růží v Africe a Holandsku

Proto jsou ne všechny kultivary vhodné pro univerzální pěstování a některé se vyplatí pěstovat jen v Africe a některé jen v Holandsku. Pak jsou zase kultivary, u kterých nepoznáte rozdíl, ať už se pěstují ve skleníku nebo pod širým nebem. Aby pěstitelé nemuseli dělat kompromisy, často se uchylují k zakládání fabrik v obou lokalitách.

Na Florea najdete jak holandské růže, tak africké růže od těch nejlepších pěstitelů. Všechny růže, které vybíráme, jsou samozřejmě Fairtrade. S většinou pěstitelů dnes již komunikujeme napřímo a proto máme stoprocentní jistotu, že vám nabízíme ty nejlepší růže do kytice i do vázy.

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat:

Čerstvé řezané růže z Keni

Rozdíly mezi holandskými a africkými růžemi

Certifikáty: Co znamenají a proč nás mají zajímat?

Pěstitelé pod lupou

FairTrade versus Fair Flowers Fair Plants

FairTrade: férově vypěstované řezané květiny