Čerstvé řezané růže z Keni

Toužíte po exotické krásce z daleké Afriky? Každý rok k nám do Česka putují tisíce těchto krásek, běžně se s nimi setkáváte, míjíte je, možná se na ně i usmějete, jen o tom možná nevíte. Ano, řeč je o růžích z Afriky.

Proč zrovna Afrika?

Na první pohled se Afrika může zdát jako nehostinné místo pro pěstování květin. Opak je ale pravdou. Rovníkové podnebí je přímo ideální pro celoroční pěstování růží. Teplé a slunné počasí nahrává pěstování za minimální náklady a i s leteckou dopravou je výrazně snížena ekologická zátěž oproti běžnému skleníkovému pěstování. Není totiž potřeba svítit a používat klimatizaci. Problém je pouze voda, proto většinu afrických farem najdete u velkých jezer a některé z těchto farem využívají důmyslného způsobu recyklace zálivkové vody.

Zajímavosti v pěstování růží na černém kontinentu

Rostliny nejsou zasazeny do běžné půdy, jak to známe z našich českých zahrádek či parků. V Africe se na některých farmách sází růže do pemzy (vyvřelá hornina), která leží na polyethylenových foliích. Pemza je dobře propustná a přebytečná voda je zachycována na spodní fólii a znovu využívána pro další zálivku. Pemze dávají pěstitelé přednost i proto, že na rozdíl od běžné půdy se v ní nešíří nemoci rostlin.

Sian Roses -Pěstování růží v Africe

Největší Keňskou farmou je Karuturi farm u jezera Naivasha.

Z Afriky až do České Republiky

Když se začnou objevovat barevná poupata, znamená to, že růže jsou připraveny ke sklizni. Řez se provádí v době, kdy se korunní plátky ještě nerozvinuly. Díky tomu se životnost a stálobarevnost květů prodlužuje. Řez květin probíhá ráno nebo večer, aby květina zůstala co nejdéle čerstvá a následně putuje do chladírny. Dále je čeká třídění a balení dle přání zákazníka a po tomto procesu jsou růže připraveny k exportu na trh.

Které druhy růží dováží Florea.cz z této africké země? Z farmy Isinya Roses jsou to například jednokvěté růže Fancy Curiosa, Bella Rose či Sudoku. A trsové růže  Fireworks, Flashing a Snowflake. Tyto druhy růží budou dělat radost samostatně v jednobarevné či vícebarevné kytici nebo nebo je lze volně kombinovat s dekorační zelení. Naším oblíbeným dodavatelem vícekvětých růží je farma Sian Roses. Z její Fair Trade produkce pochází i oblíbená novinka - růže Pink Sudoku.

Africké růže v číslech

  • růst růží k řezu trvá v Africe pouhé 3 týdny
  • ročně se z Afriky dováží na evropský trh 400 milionů růží o váze 85 tisíc tun
  • růže se vydávají na cestu dlouhou 5 tisíc kilometrů
  • od sklizení květiny po doručení květin na trh neuplyne obvykle více než 24 hodin
  • růžové farmy dávají práci až 200 000 lidí

 Sian Roses

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat:

Rozdíly mezi holandskými a africkými růžemi

Certifikáty: Co znamenají a proč nás mají zajímat?

Pěstitelé pod lupou

FairTrade versus Fair Flowers Fair Plants

FairTrade: férově vypěstované řezané květiny