Biologické hubení škůdců: Chemie je out

Jak jsme se nedávno dozvěděli na návštěvě u pěstitele Fransen Roses, používá k hubení škůdců pouze biologicky dostupné prostředky. Přesněji řečeno brouky, které nezajímají růže nýbrž paraziti na nich. Tento chytrý, a zcela v souladu s přírodou, proces je perfektní náhražkou pesticidů a dalších chemických postřiků, které často bývají smrtí nejen pro parazity, ale i pro rostliny samotné.

Biologickému hubení škůdců se věnuje čím dál více pěstitelů

Kromě již zmíněného Franses Roses se do biologického hubení škůdců rozhodla nově zapojit i společnost Nice2Get!, která je jediným pěstitelem růže Harlequin, kterou najdete i v našem sortimentu.

Zdroj: Nice2GetJak firma uvedla, do boje proti škůdcům nasadila doslova „multi-bestii“ Cryptolaemus, jinak zvanou dravé slunéčko. Tato malá potvůrka připomínající berušku bez teček se živí červci, případně (nastane-li nepříznivá doba) mšicemi.

Často se využívá ve sklenících, ale své uplatnění najde i v domácnostech. Dodává se totiž v PE lahvičkách ve stádiu dospělce. Nice2Get však nasazuje do skleníků už i larvy, aby na maximum využili jejich potenciál.

Stejně jako u jiných pěstitelů se dá předpokládat, že nasazení těchto „multi-bestií“ značně ovlivní kvalitu růží směrem nahoru a podpoří tak k tomuto kroku další pěstitele.

Mezi další pěstitele, kteří využívají biologické odstraňování škůdců, a jejichž růže najdete i u nás jsou například: Rodewijk Rozen (krémová růže Vendela), Enkasi Flower Growers Ltd. (bílá růže Athena) a Oserian (žíhaná růže Angry Bird).

Chemické postřiky jsou out

Jaký nejhorší dopad mohou mít chemické postřiky je na dlouhé debaty. Pravdou je, že v dnešní době si se svazkem ředkviček kupujete i malou dávku pesticidů nebo jiných chemikálií.

Rady našich babiček a maminek, že máme ovoce a zeleninu důkladně umýt, než je začneme jíst, je zcela na místě. O něco větší sázkou na jistotu jsou tak plodiny z naší vlastní zahrádky.

Proč se tedy zajímat o to, jakým způsobem se postřikují květiny, když je máme pouze pro dekorační účely? Na jedné straně je tu odpovědnost morální. Půdě chemickými postřiky škodíme dlouhodobě, připravujeme ji o živiny a vlastně jí „pomáháme“ umřít.

Neméně podstatným argumentem je fakt, že květiny jsou zdrojem potravy pro sběrače a opylovače rostlin. Díky lidem si spolu s pylem odnášejí (pokud to vůbec přežijí) i dávku drog, které na ně mají stejný účinek jako deset prášků na spaní pro člověka. Není to už trochu moc?

Biologické hubení škůdců závěrem

Ještě bychom mohli na závěr zmínit med. Nikdy nevíte, kam se včely zatoulají a kde med posbírají. Je tu proto určitá pravděpodobnost, že spolu s medem si kupujeme i dávku jedu, kterým byla květina ošetřena. Je proto nesmírně důležité podporovat biologické ošetřování rostlin a odstraňování škůdců.

Jde jak o nás tak o přírodu, a nesmíme dopustit, aby jí zastaralé postupy v podobě chemických postřiků dále poškozovali. Každý spotřebitel zvlášť napříč obory může tuto myšlenku podpořit tím, že bude upřednostňovat produkty a služby, které nemají s chemií nic společného.