Lichý nebo sudý počet květin do kytice? Poradíme.

Kdy je sudý počet květin faux pas a v jakých případech naopak nutný? ‌Florea a odborník na etiketu Ladislav Špaček prozradí, jak neudělat chybu.

Počet květin v kytici už nadělal vrásky nejednomu člověku. A přitom je to docela prosté. Spojili jsme své síly s člověkem na slovo vzatým, o květinové etiketě jsme si povídali s vyhlášeným odborníkem Ladislavem Špačkem. Jak tedy vybrat kytici při kulatém výročí a jiných „sudých“ příležitostech?

Dopustíme se společenského přešlapu, pokud darujeme sudý počet květin k narozeninám?

Jistě jste už slyšeli, že sudý počet květin patří výhradně na hrob. Zajímavé je, že s podobným tvrzením se setkáte jen u nás ve střední Evropě, a to zejména u starší generace. Jak se více a více propojujeme se světem, toto poněkud strašidelné a jednoznačně omezující pravidlo ztrácí na síle.

Mnohem důležitější než lichý počet květin je přece číslo, které kytice symbolizuje. Pokud budete naslouchat svému srdci a věnujete kytici podle vkusu obdarovaného, zaručeně se nespletete.

Sudý počet květin k narozeninám?

Kolik květin pořídit k narozeninám? Tolik kolik má let! Potvrzujte to nejen Ladislav Špaček v našem videu o počtu květin v kytici, ale i neutuchající zájem o aranže s přesně danými kusy, klidně i sudými. „Spousta lidí si myslí, že ani ke kulatinám nemůže žena dostat kytici, která má sudý počet květů. Správně byste jí však měli dát přesně tolik květů, kolik má let,“ radí vyhlášený odborník na společenskou etiketu.

Sudý počet růží v kytici není špatně u narozenin

Druh květin není daný, inspirovat se můžete přímo v kategorii kytic, kde zaručeně najdete pro oslavence tu pravou. Inspiraci najdete i pro svá přání k narozeninám

Kolik květin k svátku?

U svátku vás nesvazuje žádné číslo, tak můžete dát průchod své kreativitě. Ukažte kyticí, co k obdarované cítíte. Použít můžete například princip tuctů, tedy násobků dvanácti. Právě tento přístup je populární v USA, kde si výhradami k sudému počtu květin hlavu nelámou a s oblibou věnují kytice o 12 nebo 24 kusech.

Dvanáctka znamená „Myslím na Tebe dvanáct měsíců v roce“, dva tucty růží pak říkají „Jsi v mém srdci dvacet čtyři hodin denně.“ Pokud chcete tuto symboliku zdůraznit, můžete ji použít jako vzkaz, který kurýr spolu s kyticí předá.

Další přání k svátku najdete na naší stránce věnované vzkazům.

100 růží vždycky ohromí. Na příležitosti nezáleží

Pokud si chcete zajistit, že na vás bude žena do konce života s láskou vzpomínat, věnujte jí v kytici sto růží. Takový ohromující počet nejen zdůrazní barvu květů, ale také vyjádří, jak moc si jí vážíte. Omezovat se nemusíte jen na klasické rudé růže, stovkové kytice vážeme z nejrůznějších druhů, aby vaše milovaná dostala přesně to, co má ráda.

Kolik květin na pohřeb?

Pohřební kytice se v našich končinách většinou drží křesťanských tradic. Proto se často dávají dva květy nebo jejich násobky. Říká se totiž, že jedna květina patří zemřelému, druhá Bohu, případně že sudý počet květin zahání osamělost zemřelého

Ale ani to není dogma. Nejen, že mladým zesnulým se běžně nosí jedna bílá růže, vazba na pohřeb může vyjadřovat i váš vztah nebo odrážet vkus zemřelého. Ve smuteční floristice se postupně prosazuje trend, kdy má květinový dar libovolný počet rostlin a nevyhýbá se ani jasným barvám. Rozloučit se s blízkou osobou můžete kyticí, která si v ničem nezadá s jeho oblíbenou narozeninovou. Často se u takových květin používá kondoleční stuha se vzkazem – ty nejčastější najdete tady.

 

Kolik květin k výročí

Za každý měsíc nebo rok jednu květinu. Bylo by pošetilé darovat k výročí kytici s jiným počet květů, než je oslavovaná délka vztahu. Jistě se shodneme, že by to vyznělo spíše jako roztržitost, ba co hůř, nevědomost! Proto si od našich floristek nechte připravit vazbu, která má přesně tolik květin, jak potřebujete. 

Tradiční volbou pro takovou příležitost je růže, ale pokud má vaše milá ráda jiné květiny, rádi připravíme kytici přesně podle jejího vkusu. S takovým květinovým dárkem bude výročí určitě nezapomenutelné. Zvlášť k němu přidáte i vhodný vzkaz k výročí.

 

Když nechcete nic riskovat

Nám už je jasné, že na sudém či lichém počtu tolik nezáleží. Jenže když si nejste jistí, zda to stejné ví i obdarovaný, může být rozumné hrát na jistotu. Pokud chcete například babičce poslat přání k svátku, držte se zakořeněného lichého počtu a vyberte si z našich kytic růží s množstevní slevou. V nabídce máme rozličné odrůdy, které se liší barvou, velikostí květu i vůní. Vybírat můžete z vazeb, v nichž je od 9 do 55 květů. Pro tento účel pochopitelně v lichém počtu.

Existuje ještě jedna varianta, jak potěšit a nevystavit se dilematu sudá nebo lichá. Chytrým řešením jsou naše míchané kytice, v nichž přední floristiky zkombinovaly druhy, které si navzájem nejen sluší, ale také mají podobnou životnost. Společně pak budou díky výjimečné čerstvosti dělat radost po dlouhé dny.

>>> Darovat kytici <<<

Předejděte faux pas

Daleko horší než "špatný" počet květin je na blízkého zapomenout. Aby se vám to nikdy nestalo, využijte Floreář. Do Floreáře si stačí své blízké uložit, přidat k nim data svátků, narozenin, výročí nebo jiných důležitých událostí a o vše ostatní se postaráme my – pět dní předem vám událost připomeneme do SMS zprávy, na e-mail nebo telefonicky a zároveň nabídneme doručení kytice.

Sudý a lichý počet květin závěrem

    • Při výběru květin do kytice se řiďte vlastním srdcem nebo vkusem obdarovaného.
    • Každá kytka k narozeninám nebo k výročí je krásná v jakémkoli počtu, protože je právě od vás.
    • Květomluva, etiketa, psychologie barev, astrologie a všechna další „společenská“ pravidla jsou jen jakousi pomůckou.
    • Víte, že pravidla kolem sudých a lichých počtů květin zná jen východní Evropa a Amerika?
    • Co znamená počet růží v kytici můžete odhalit v našem článku Co vyjadřuje počet květin v kytici?

 

Mohlo by Vás dále v souvislosti s počtem květin:

20 Básniček z lásky a zamilovaných vzkazů

Co vyjadřuje počet květin v kytici?

Co muž říká barvou květin?

Jak popřát k svátku sv. Valentýna

Přáníčka, vzkazy a básničky k narozeninám

Kolik růží k narozeninám

Zamilovaná přání k narozeninám

Vtipná přání k narozeninám

Básničky k narozeninám

Kytice k narozeninám? Příběh jedné kytice růží