Jak nakupovat květiny v našem květinářství 1

Levné růže nebo luxusní růže? 40 cm stonky nebo 80 cm stonky? Květy velikosti M nebo XL? Co všechny ty informace znamenají a kdo se v tom má vyznat? Nebojte, v tomto dvoudílném seriálu vám to všechno vysvětlíme tak, že se stanete profíkem na nákup květin online.

Délky stonků řezaných růží

V našem internetovém květinářství najdete růže převážně s délkami stonků od 40 cm do 90 cm. Samozřejmě se do této délky nezapočítává výška květu. Pro výběr délek stonků růží nejsou dána žádná společenská pravidla. Záleží čistě na vašem přání.

Pokud víte, že obdarovaný/á má doma nízkou vázu, jistě ocení růže s kratšími stonky (do 50 cm). Nebude mít tak pracné zkracování. Má-li doma vázu vyšší, klidně se porozhlédněte i mezi růžemi s delšími stonky (od 60 cm výše). Výběr délek stonků má jen pár nepsaných pravidel, jsou to spíše doporučení.

Floristé doporučují následující:

  • Kratší stonky do gratulační kytice - k narozeninám, k svátku, za maturitu.
  • Delší stonky do kytice pro speciální příležitosti - kytice k výročí, zásnubní, romantická apod. (zkrátka do kytice, při jejímž předávání se nepodává ruka).
  • Tolerance při míchání kytice růží s různou délkou stonků je +- 10 cm - to kvůli aranžování, aby se s květinami do kytice lépe pracovalo a kytice držela pohromadě.

Velikosti květů růží

Platí, že čím menší květy, tím levnější ceny růží. Naše květinářství nabízí růže s velikostí květů S až XXL, přičemž trsové růže mohou mít květy o trochu menší, než je velikost S. Opět záleží na vašem vkusu i ceně, kterou chcete do kytice investovat. A opět existují jen doporučení od floristů, která nejsou závazná:

  • Květy růží velikosti S se hodí spíše do malinké kytice - třeba k svátku nebo pro radost, případně do kytice míchané k větším květůmhlavně jsou skvělé jako dekorace do vázy.
  • Květy růží velikosti M až L jsou skvělou volbou do kytice pro důležité události jako jsou narozeniny, výročí, přivítání, rozloučení, omluva apod.
  • Květy růží velikosti XL a výše spadají ve většině případů do kategorie luxusní růže. Jsou to pěkní mackové a v květinářství nejsou až tak často k vidění. Jejich cena je vyšší, ale investice do takto drahých růží se vyplatí (cena zrcadlí kvalitu a zážitek), takže jsou jasnou volbou do kytice pro opravdu speciální lidi nebo příležitosti jako jsou třeba zásnuby nebo jubilea.

V příštím díle vám vysvětlíme gramáž u čerstvých řezaných květin a značení trsových růží.