Narcis

Narcis, narcisy, narcisky, narcissus

Milovníci jara na ně nedají dopustit. Ať už hrnkové, vysázené na zahrádce nebo řezané ve váze jsou narcisy velmi oblíbenou nejen jarní květinou. Čím si narcisy získaly tolik příznivců a co na ně říká květomluva? Nejen to si o narcisech, jinak zvaných jako poslové Velikonoc, povíme v dnešním článku.

Šlechtění narcisů - nové odrůdy s pomíjivou krásou

Pěstitelé se do narcisů bezmezně zamilovali. A není se čemu divit. Tato květina je oblíbená jak na zahradách, tak ve váze či v květináči a všude se jí daří velmi dobře. Její oblíbenost ale došla tak daleko, že existují už desetitisíce vyšlechtěných odrůd a neustále vznikají další. Velké úsilí šlechtění narcisů věnují ve Velké Británii, v USA i na Novém Zélandu.

Výsledkem takové snahy je sice vytoužený "wow efekt" nad krásnými květy zajímavých barev, který ale nevydrží dlouho. Některé odrůdy jsou totiž tak náročné na péči a vyžadují tak striktní podmínky, že brzy uhynou. Málokterý běžný zahrádkář něco takového pochopí. Vždyť sázení cibulek narcisů začíná už v říjnu a čekat na tak nejistý výsledek až do jara by leckoho odradilo.

Kde se vzaly narcisy

Pojďme se ale vrátit na začátek. Většina narcisů pochází z jižní Evropy. Jak získaly narcisy své jméno? Vysvětlení je hned několik. Antická mytologie se opírá o příběh řeckého chlapce jménem Narkissos. Velmi krásný, ale sebestředný hoch, kterému se nabízely ty nejkrásnější ženy a nymfy byl za svou sebelásku potrestán. Prý se utopil v jedné studánce, v níž obdivně pozoroval svůj odraz. I když se jeho tělo nikdy nenašlo, říká se, že se proměnilo ve žlutý květ.

Narcis byl od toho času považován za květinu smrti. Trochu logičtější vysvětlení však najdeme v pouhém překladu z latiny. Narcissus se dá volně přeložit jako narkotikum či omamná bylina. A protože narcis voní tak, že jeho vůni zkrátka nelze ignorovat, jistě je toto vysvětlení pro pojmenování této jarní květiny pravděpodobnější.

Význam narcisů

Ten nám všem může trochu zamotat hlavu. Hlavně pokud se rozhodneme narcisy darovat blízké osobě. Proč? Protože na jednu stranu jsou narcisy označovány za posly Velikonoc, patří mezi oblíbené jarní květiny a v některých zemích je dokonce označují za velmi romantické květiny symbolizující plachost nebo lásku k vlasti.

Na stranu druhou se narcisů stále drží historie a neoficiálně patří mezi symboly smrti a zmrtvýchvstání. Ani květomluva o nich nemluví zcela pozitivně. Narcisy jsou spojovány se sebeláskou. Konkrétně bílé narcisy jsou spojovány s až směšnou hrdostí na sebe sama, žluté narcisy jsou zase květiny žárlivé.

Narcisy závěrem

Ať už o nich historie, etiketa či mýty a legendy říkají cokoliv, nemělo by nás to od narcisů odradit. Důležité je přeci to, co si myslíte vy a jaký pocit na vás jednotlivé květiny vrhají, když na ně pohlédnete. Milovníci jara a květin nedají na narcis dopustit. Pokud i jako oni, naplníte vázu malou kyticí narcisů, můžete se těšit na domov provoněný jarní náladou. Pokud se rozhodnete narcisy poslat, jistě nikoho pro svůj význam neurazí, ale naopak jimi uděláte velkou radost.