Ekvádorské růže

Patří mezi vyhlášené krásky mezi růžemi. Elegantní dlouhé růže na silném stonku a mohutné a barevné květy - to jsou ekvádorské růže

Ekvádorská růže - úctyhodná délka

Sopečná půda pro pěstování dlouhých růží v Ekvádoru

Zeptáte-li se obyvatele Ekvádoru, jak je možné, že je ekvádorská růže tak dlouhá, pravděpodobně vám odpoví, že se celý svůj růst snaží dostat co nejblíže ke slunci. Co je na tom pravdy nevíme, ale víme, že délka ekvádorské růže je dána hlavně rovníkovým podnebím. Růžím svědčí kombinace suchých horkých dnů a chladných nocí. K tomu na růže převážnou část dne dopadá sluneční světlo v 90° úhlu a růže rostou ve výživné sopečné půdě jihoamerických And. Zkrátka ty nejlepší podmínky pro pěstování růží jsou právě v Ekvádoru. Výsledkem je růže se 130 cm dlouhým stonkem. 

Obrovské a barevné květy růží

Obří květy a krásné barvy růží z Ekvádoru

Díky tomu, že růže rostou v nadmořské výšce kolem 2800 až 3500 metrů nad mořem velmi pomalu, je jejich charakteristickým znakem velký, bohatý a nádherný květ. Navíc je specialitou ekvádorských růží také opravdu široké spektrum barev, ve kterých kvetou. Nalezli byste je zhruba v 60 různých tónech červené, růžové, fialové a žluté.

Jen do USA 850 milionů růží ročně

Ekvadorske luxusní ruůže prodej do USA

Jejich popularitu už tak trochu předvídali farmáři, kteří půdu používali pro pěstování brambor, kukuřice a obilí. Jakmile zjistili, jaký vliv má půda na květiny, ihned ji rozprodali květinovému průmyslu. Ekvádorské růže jsou žádané po celém světě. Jenom do „sousedních“ USA se jich každý rok z Ekvádoru dopraví neuvěřitelných 850 milionů kusů.

Kate Middleton - ekvádorské růže jako dar

Duhové růže z Ekvádoru

A květinami, které obdržela britská vévodkyně a manželka budoucího následovníka trůnu prince Williama - Kate Middleton jako dar k narození jejich prvního královského potomka, malého prince George, byly právě ekvádorské růže.

Pěstování růží a ochrana přírody a klimatu

Emise CO2 při pěstování růží v Ekvádoru

Význam květinových plantáží v této latinskoamerické zemi s ohledem na klima je důležitý. Vzhledem k tomu, že klima země je teplé a mírné, není nutné stavět skleníky s komplexními vytápěcími a osvětlovacími systémy. To snižuje emise oxidu uhličitého do atmosféry a nevede ke zvyšování teploty téže atmosféry. V této oblasti příroda pečuje o rostoucí rostliny a květiny sama. To umožňuje ekvádorským květinovým farmám hospodařit ekonomicky s přírodními zdroji a neplýtvat elektřinou a produkcí paliva. Navíc plantáže růží v Ekvádoru poskytují práci tisícům zahradníků, pro něž je práce na farmě v podstatě jediným možným zdrojem příjmu.

Ekvádorský květinový trh dodává své květinářské produkty do sedmdesáti dvou zemí světa. V posledních letech věnují květinářské společnosti zvláštní pozornost otázkám ekologie a jsou členy různých mezinárodních certifikačních programů, jako jsou Flower Label Program, Max Havelaar, Sierra Eco a další.

Proto u nás na Florea.cz najdete ekvádorské růže pouze od certifikovaných pěstitelských farem, které se mohou pochlubit certifikátem Aliance deštných pralesů. Ten zaručuje dlouhodobou snahu farmy o zlepšení pracovních a životních podmínek svých zaměstnanců, stejně jako dodržování pracovních postupů, které kladou důraz na ochranu životního prostředí, jako je například minimální použití agrochemikálií nebo zodpovědné hospodaření s vodou, půdou a dalšími přírodními zdroji.

V souvislosti s tématem ekvádorské růže by vás mohlo také zajímat

Pěstitel ekvádorských růží Bella Rosa

Rosaprima - pěstitel ekvádorských růží

Tessa Corporation: Pěstování růží na vrcholu světa

Pěstování růží v Ekvádoru: Exkluzivní růže z Jižní Ameriky

Růže a jejich historie: symbol války i lásky

Galerie: Ekvádorské růže

Video: Ekvádorské růže