Stabilizované nebo také věčné růže

Stabilizované nebo také věčné růže a květiny, které mají zaručenou minimální trvanlivost bez změn barvy a tvaru více než 730 dnů.

Stabilizované květiny jsou 100% přírodní. Stabilizace a konzervace (pozor jsou to dva rozdílné způsoby uchování květiny) je zcela ekologický proces, který nahrazuje přirozenou mízu květiny konzervačním prostředkem. Tato látka je blízká cukru a je 100% biologicky odbouratelná .

Díky této přírodní stabilizační technice si květiny zachovají pružnost a přirozenou svěžest bez jakékoli údržby. Tyto květiny jsou ideální pro svatby, jedinečné originální dárky, bytové dekorace a módní doplňky.

 

Způsob stabilizace růží

Pro dosažení nejlepších výsledků jsou rostliny zachovávány v době svého životního cyklu, kdy vykazují svůj nejkrásnější vzhled. U růží označujeme stádium zralosti květu 3/4 Sklízí se v optimálních podmínkách s ohledem na životní prostředí a jejich přirozený proces obnovy.

Srdce stabilizované růže

Poté jsou tříděny před vstupem do konzervační místnosti. Zde se upravují tak, aby se míza z rostliny odpařila a po několika dnech je nahrazena novou tekutinou - směsi rostlinného glycerinu, vody, substrátu a potravinářského barviva . Před závěrečnou kontrolou kvality se rostliny opláchnou a poté vysuší . Poté jsou připraveny k použití...

Tento celkový proces může trvat 12 až 20 dní v závislosti na velikosti rostliny. Každá rostlina má svá specifika uchování : čas, teplotu konzervačního prostředku, okolní teplotu, kvalitu vody, surovinu, druh substrátu...

První stabilizace květin

První  patenty  související se stabilizací rostlin pocházejí ze 70. let  20. století . Bylo vyvinuto několik metod s různou mírou úspěchu. Například lyofilizace na dlouhou dobu zastínila stabilizační metodu, protože květiny nebyly kvalitně uchovány.

Stabilizované květiny ve světě dnes

Dnes existuje mnoho výrobců po celém světě . Každý se specializuje na rostliny, které jsou přirozené ve svém prostředí. Producenti stabilizovaných rostlin jsou v Evropě (Itálie - Francie - Španělsko - Německo - Maďarsko...), v Asii (Japonsko - Čína - Thajsko...), v Africe (Jižní Afrika - Keňa - Tunisko...), a stabilizované růže zejména v Jižní Americe (Ekvádor - Kolumbie...), kde se pěstuje většina růží pro stabilizaci.

Stabilizované růže a ekologie

Pro Florea.cz byly dopady pěstování a obchodování s květinami vždy v popředí. Také jsme jako první zíkali licenci pro prodej Fair Trade květin v ČR. I přidovozu stabilizovaných růží s ohledem na množství CO2 při dopravě  využíváme lodní přepravy přes Atlantik. Pokud je to možné, upřednostňujeme evropské místní výrobce.

Lodní doprava stabilizovaných růží

 

V souvisloti s tématem "uchování květin" by vás také mohlo zajímat:

Lyofilizace jako metoda uchování květin

Jak pečovat o stabilizované květiny

Jak dlouho vydrží stabilizované růže