Jak dlouho vydrží stabilizované růže?

Stabilizované růže vám vydrží minimálně 730 dnů, ale při správné péči to bude mnohem déle.

Stabilizované růže jsou úžasným způsobem, jak zachovat krásu a elegance tohoto oblíbeného květu. Proces stabilizace umožňuje růžím zůstat krásnými a svěžími po dlouhou dobu – až dva roky a více – za předpokladu, že jsou správně udržovány.

Stabilizace, někdy nazývaná také konzervace, je proces, kterým prochází růže, aby si udržela svůj tvar, barvu a částečně i vůni. Během tohoto procesu jsou růže nejprve dehydratovány a pak rehydratovány pomocí směsi glycerinu, vody a barviv. Tato směs nahrazuje vodu a šťávy v růži, což umožňuje květu zůstat "živý" a pružný po dlouhou dobu.

dekorace ze stabilizovaných květinzdroj:@jardinduillony

Správná péče je důležitá

Pokud jsou správně udržovány, stabilizované růže mohou vydržet minimálně 730 dnů – tedy dva roky – aniž by ztratily svou krásu. Klíčem k tomu je zachování následující péče: růže by měly být udržovány mimo přímé slunce, aby se zabránilo vyblednutí barvy, a měly by být také chráněny před vysokou vlhkostí a extrémními teplotami. Je také důležité, aby nebyly vystaveny přímému kontaktu s vodou, protože to může způsobit, že se barva z květu vymyje.

Krabička stabilizovaných květinzdroj: cassiafloral.com

Nakonec je třeba si uvědomit, že i přes všechnu péči, růže postupně přirozeně ztrácí svou vůni. Nicméně, jejich krása a tvar zůstávají zachovány po velmi dlouhou dobu, což je dělá ideálními pro dekorace domova nebo jako trvalý památník na speciální události.

V souvisloti s tématem "uchování květin" by vás také mohlo zajímat:

Stabilizované nebo také věčné růže

Lyofilizace jako metoda uchování květin

Jak pečovat o stabilizované květiny