Lyofilizace jako metoda uchování květin

Stabilizovat květiny a zachytit tak jejich krásu navždy, se lidé snažili již dlouho. Dnes se spolu podíváme na proces lyofilizace.

 

Lyofilizace, známá také jako mražené sušení, je technika konzervace, která umožňuje uchovat květiny ve stavu velmi blízkém původnímu tvaru a barvě. Tento proces je složitý, ale výsledek je stojí za to: perfektně zachované květiny, které mohou vydržet řadu let. Dnes je společně se stabilizací, nejpoužívanější metodou zachování květin.

Stabilizované růže

Jak lyofilizace probíhá

Proces lyofilizace se skládá ze tří hlavních kroků. Začíná to rychlým zmrazením květin, které jsou poté umístěny do vzduchoprázdna. Toto umožňuje, aby led v květině sublimoval, tedy přešel přímo ze stavu pevného do stavu plynného, čímž se odstraní veškerá vlhkost. Nakonec je květina zahřívána za stálého udržování vakuu, aby se odstranily poslední stopy vody.

 

Historie lyofiloizace

Lyofilizace byla původně vyvinuta pro použití v farmaceutickém průmyslu na začátku 20. století. První lyofilizace byla patentována Arsenem F. Bordasem ve Francii v roce 1934 pro výrobu lehkých a nekazitelných potravin pro armádu. První experimenty s použitím tohoto procesu pro konzervaci květin začaly v 70. letech 20. století.

Dnes je lyofilizace květin často používána pro konzervaci svatebních kytic nebo jiných významných aranžmá, která lidé chtějí uchovat na památku. Ačkoli proces je poměrně nákladný a časově náročný, výsledky mohou být nádherné a trvanlivé, což dělá z lyofilizace atraktivní volbu pro dlouhodobé uchování květin.

 

V souvisloti s tématem "uchování květin" by vás také mohlo zajímat:

Stabilizované nebo také věčné růže

Jak pečovat o stabilizované květiny