Valentýn 2022: rudá růže nad zlato

Kterou květinu si vybavíte, když se řekne Valentýn? Bude to rudá růže? A víte, že stejný nápad mají lidé na celém světě?

Svátek všech zamilovaných, sv. Valentýn je jediný květinový svátek, který slaví lidé po celém světě ve stejný den stejnou květinou. Ve stejný den ve všech květinářstvích na světě jsou najednou vykoupené kytice rudých růží. A zamilovaní muži (a někdy i ženy) na celém světě hledají jako o život a platí, aby své milé potěšili. 

Proč jsou ceny růží na sv. Valentýna tak vysoko?

Ano, jsou i jiné dny, jako třeba Mezinárodní den žen. Pro něj ale už dávno neplatí, že nejhezčí jsou karafiáty, a tyhle květiny si tak mohou oddechnout. Ani na Den matek není jedna jediná květina mantrou. Jen růže rudá se chvěje před Valentýnem jako třeboňský kapr před Vánocemi. 

Rudé růže na svátek svatého Valentýna

1. Omezené plochy na pěstování

Na květinových farmách po celém světě pro vás pěstují farmáři květy rudých růží, které prodávají na holandské burze (jak vše funguje si můžete přečíst zde). Vědí, jaká je celoroční poptávka, a tomu přizpůsobili velikost skleníků, počet zaměstnanců a množství květů, které prodávají. Vše se mění pouze pro onen jeden den v roce. Tehdy se několikanásobně zvýší poptávka, a pěstitelé na ni nemají kapacity. Zákon nabídky a poptávky je neúprosný. Ceny vystřelí astronomicky nahoru, kvalita poklesne, a rudé růže jsou drahé ještě dva týdny po Valentýnu, dokud se všechno nevrátí k normálu. Plochy na pěstování růží se zmenšily díky situaci v souvislosti s epidemií COVID-19, kdy kvůli snížené poptávce mnozí pěstitelé snížili plochy svých skleníků, na kterých růže pěstují.

Pěstování růží na svatého Valentýna ve skleníku

2. Extrémní nárůst cen energií v Holandsku

V roce 2022 nastal nevídaný nárůst cen energii. A bez nich se v zimním období před sv. Valentýnem, růže v Holandsku prostě vypěstovat nedá. Ještě před rokem platil pěstitel okolo 16 eur za MWh zemního plynu, dnes je to aktuálně 125 eur. Podobně jsou na tom ceny el. energie potřebné ke svícení ve sklenících. To je naprosto zásadní, pro produkční cenu jedné růže. Mnozí pěstitelé tento skok neustáli a bohužel po několika generacích svých předků skončili s pěstováním květin úplně. To má opět vliv na převis poptávky nad nabídkou celoročně, zejména pak na silné prodejní svátky jako je sv. Valentýn, MDŽ či Den matek.

Nárůst ceny plynu pro pěstitele růží

3. Zvýšená poptávka po rudých růžích

Zásadní je pak pro růst cen růží převis poptávky nad nabídkou rudé růže. Svátek sv. Valentýna je svátkem zamilovaných a rudá barva je symbolem lásky , proto je rudá a červená růže číslo jedna v poptávce květin na tento svátek. Když pak rudé růže poptávají i velmi silní hráči na trhu jako jsou obchodní řetězce apod. je na trhu rudých růží nedostatek.

Dražba růží a květin na burze v Holandsku

4. Proč nás nezachrání růže z Afriky

Jak víte, Florea jeko první společnost v ČR získala licenci na prodej Fair trade růží z květinových farem v Africe. V Africe jsou lepší podmínky pro pěstování růží, minimálně v zimním období odpadají starosti s růstem cen energií v Evropě a tak se růže vypěstují za výrazně příjemnější cenu. Nastává tady však jiný problém, jak růže rychle přepravit do Holandska a k odběratelů. Čerstvá růže musí cestovat letecky, aby zůstala čerstvá. A tady opět narážíme na změněné podmínky díky epidemii COVID-19. Objem letecké přepravy se obrovským způsobem snížil po celém světě a ruku v ruce s tím, klesl i objem cargo zásilek čerstvých květin.

Letecká přeprava květin z Afriky

Dokážeme vám nabídnout nejlepší cenu rudé růže

Přesto že ceny růží letí strmě vzhůru, existuje způsob jak ušetřit a mít růže za nejlepší cenu. Florea od roku 2022 spouští předprodej květin a kytic na sv. Valentýna . Romantickou variantou jsou srdce růží v květinových krabičkách, které jsou skvělým dárkem na sv. Valentýna. Navíc pro rok 2022 vám garantujeme nejlepší cenu na rudou růži, 45 Kč za kus.

V souvislosti se svátkem sv. Valentýna by vás mohlo také zajímat:

Svátek zamilovaných – Den svatého Valentýna

Red Eagle - červená růže od jediného pěstitele na světě

Tipy na přání ke svatému Valentýnu

Tipy na básničky ke svatému Valentýnu

Valentýn 2022: Kam zmizela růže Rhodos

Kdy je svátek svatého Valentýna?