Den svatého Valentýna aneb Kdy je svátek zamilovaných?

Svátek všech zamilovaných nebo také svátek svatého Valentýna slavíme každoročně v únoru.

Kdy je Valentýn

Den svatého Valentýna připadá každoročně na 14. února, nejedná se tedy o svátek pohyblivý. Toto datum nebylo vybráno náhodou. Připomíná výročí smrti biskupa Valentýna, který v roce 269 zemřel mučednickou smrtí za nedovolené uzavírání manželství. Tím se stal patronem zamilovaných. 

Kdy slavíme svatého Valentýna

Valentýn je často považován za americký svátek, který vymysleli výrobci papírových přáníček. Takové tvrzení je ale daleko, předaleko od pravdy. Ve skutečnosti kořeny tohoto svátku sahají až do starověkého Říma. Právě tady působil svatý Valentýn z Terni. 


Za vlády Claudia II. byly zakázány sňatky. A to z prostého důvodu, aby si muži příliš nezvykali na teplo domova a milující manželku a neztráceli tak chuť bojovat, plenit a dobývat. Právě za biskupem Valentýnem tedy chodili zamilované páry, které on tajně oddával. A odtud pochází i dodnes dodržovaná květinová tradice. Při obřadu Valentýn vždy obdaroval novomanžele kyticemi pestrých květů z biskupské zahrady. 

Biskup Valentýn byl popraven v roce 269 právě 14. února. Jeho oddanost zamilovaným a oběť, kterou byl ochoten kvůli lásce ostatních podstoupit, si i dnes s úctou připomínáme. Pokud se tedy ptáte, kdy bude Valentýn 2024, datum je nasnadě: 14. 2. Stejně jako každý rok


V Česku, ostatně jako i jinde ve světě, jsou valentýnskou klasikou rudé růže. A přesto, nebo vlastně právě proto, vám radíme tento valentýnský dárek ještě jednou promyslet. Extrémní poptávka po rudých růžích na Valentýna raketově zvyšuje jejich cenu. Být originální, a ještě ušetřit, to jsou dvě mouchy jednou ranou.

Předobjednejete si kytici na svatého Valentýna 2024 za nejlepší cenu rudé růže 48 Kč

8. února 2024 spouštíme objednávky na svatého Valentýna. U naší novinky, srdce růží, vám garantujeme nejlepší cenu červené růže na trhu 48 Kč. Krabička plná růží ve tvaru srdce je ideálním dárek pro svátek zamilovaných.

Inspirujte se přáním na sv. Valentýna

V Česku se sv. Valentýn začal oslavovat až kolem roku 1989. A i dnes má zejména zkušenější generace s láskou spojený hlavně první máj. Tak ale pokud něco stojí za oslavu dvakrát ročně, pak je to jednoznačně láska. V České republice jsou valentýnským dárkem tradičně květiny a láskyplné vyznání ve formě přání, tzv. valentýnky s obrázkem srdce. To se dá samozřejmě koupit, ale ručně psané přání od srdce je úplně jiná káva.

Inspiraci na valentýnské vzkazy najdete také v těchto článkcích:

+ desítky dalších přání a vzkazů v naší databázi zde.

A co o Valentýnském přání říká mistr etikety, pan Ladislav Špaček?


Den svatého Valentýna ve světě

Klasickými českými dárky k Valentýnu jsou i šperky a ti odvážnější se odhodlají i k žádosti o ruku. Ve světě se svatý Valentýn, svátek zamilovaných, slaví všelijak.

V Americe si valentýnky vyměňují nejenom milenci, ale i rodinní příslušníci. Hlavně malé děti se svatého Valentýna vyřádí s flitry a srdíčky z barevného papíru. Soutěživí Němci se zase rádi předhánějí, kdo své drahé donese romantičtější dárek. Obří čokolády, kytice růží a perníková srdce s nápisem doprovází často i recitovaná poezie. Pokud vás zajímá, jak je to třeba v Japonsku a Holandsku, přečtěte si článek Den svatého Valentýna ve světě.

Florea.cz pomůže s valentýnskou kyticí

Pokud chcete mít i vy Valentýn 2024 takzvaně „na pohodu“ a vyšvihnout efektní valentýnské gesto s minimální námahou, dejte nám vědět. Naši kurýři zajišťují rozvoz květin po celé České republice. Kytici si vyberete během pár okamžiků na našem e-shopu, nebo si nechte poradit od zkušených asistentek na zákaznické lince Florea.cz.

A pokud na valentýnské šílenství nechcete ani myslet, využijte Floreář - kombinaci diáře a osobního asistenta, který pracuje dnem i nocí, a navíc zadarmo. Už nikdy nebudete muset přemýšlet „Co na Valentýna“ a zadávat do Googlu „Valentýn datum“.

Koukněte na naši valentýnskou nabídku a objednejte kytici na Den svatého Valentýna 2024

Nakonec ještě TIP PRO NEZADANÉ: Legenda praví, že koho dívka 14. února potká jako prvního, za toho se provdá. Mladí muži, kteří si už na některou dívku mysleli, se jí proto snažili darovat co nejdříve ráno toho dne kytici květů. Tak to neprošvihněte!

Ať nemusíte čekat do dalšího února.

V souvislosti se svátkem sv. Valentýna by vás mohlo také zajímat:

Svátek zamilovaných svatý Valentýn 2024

Jakou červenou růži na svatého Valentýna vybrat?

12 nejzamilovanějších přání k Valentýnu

Kytice a květiny na Valentýna