Kvalitní růže vydrží. Výběru proto věnujeme mimořádnou pozornost.

Ve Florea.cz nakupujeme růže na holandské květinové burze, nebo přímo u pěstitelů. V obou případech je naším hlavním cílem, aby květiny dorazily čerstvé a vydržely co nejdéle. Sledujeme proto i počasí v produkční oblasti a zkracujeme dobu převozu.

Nákup na burze zajišťují ti nejzkušenější

Vybrat čerstvé a kvalitní růže na květinové burze si žádá nejen dokonalou znalost oboru a neustálý přehled o situaci na trhu. Než nákupčí získá potřebnou dovednost, zaučuje se minimálně rok nebo dva. Proč je výběr růží tak složitý? Pojďme si to ukázat na příkladu konkrétní odrůdy, růže atheny.

Růže Athena

Athenu dnes najdeme u téměř dvaceti pěstitelů. Někteří jsou v Holandsku, jiní ve Španělsku, další v Keni, Etiopii nebo ve Rwandě. Zkrátka téměř po celém světě. A i když všichni pěstují stejnou odrůdu, dosahuje každý jiných výsledků. Růže se liší velikostí hlav, délkou i odstínem.

Pokud chceme ve Florea.cz objednat například bílé atheny délky 50 cm, s hlavou velikosti M, nakoupíme na burze růže od několika různých pěstitelů, kteří tento standard splňují. Květiny vložíme do vázy, pozorujeme, která si co nejdéle zachová svou krásu, a tu potom objednáme. Vy tak máte jistotu, že kytice růží od nás vám opravdu vydrží.

Rozumět květinám nestačí. Pro nákup růží je potřeba být tak trochu meteorolog

I přes to, že je výše zmíněný postup pečlivý, nekupujeme růže po celý rok od stejného pěstitele. Musíme totiž brát v potaz roční období, které má na kvalitu květin samozřejmě vliv.

Například v zimě je lepší nakoupit růže z jižní polokoule, kde je zrovna léto. Květiny mají víc přirozeného tepla a slunce než třeba v Holandsku.

Další, co musíme sledovat, je počasí. To se mění ještě rychleji, a tak si od nákupčího žádá neustálou pozornost. Pokud například v Keni začne pršet a počasí se nezmění dalších 14 dní, víme, že v příštích třech týdnech bude kvalita květin nižší. A tak objednáme raději růže z Etiopie.

Pěstování růží

Růže od pěstitelů míří rovnou do vaší náruče

Ve druhém případě nakupujeme růže přímo od pěstitelů. S těmi se známe osobně a s některými si dokonce i tykáme. A jak takový přímý nákup probíhá? Zarezervujeme si konkrétní druh růží a na web vyvěsíme, že „Květiny jsou na cestě od pěstitele“. V tu chvíli už si je můžete objednávat, ačkoli zatím ještě rostou v daleké Africe.

Díky nákupům u pěstitele vám můžeme nabídnout co možná nejčerstvější květiny. Pokud si například kytici 100 růží objednáte v pátek a chcete ji na příští středu, pěstitel je v neděli nařeže a pošle do Holandska. My je tam v pondělí vyzvedneme, v úterý svážeme a ve středu už jsou u vás. Ve váze pak budete mít květiny, se kterými se jen minimálně manipulovalo, a o to déle vám vydrží.

Přímé nákupy jsou ale výhodné i pro samotné pěstitele. Tím, že si u nich růže rezervujeme, mají svou produkci prodanou už předem. A navíc ušetří nemalé peníze, které by jinak museli zaplatit za převoz na burzu a za další služby spojené s prodejem.

Dopřejte sobě nebo svým blízkým kytici opravdu čerstvých růží. Vybírejte z různých odstínů i velikostí.