Růže nejsou banány – cestou z Afriky nedozrají

Už nejednou se nás zákazníci ptali, jestli naše růže dozrávají po cestě od pěstitele. „Dělá se to tak přece třeba s banány…“ Řezané květiny ale do zásoby objednat nejde. Jediný recept na čerstvost je péče, kterou věnujeme nákupu.

Pokud se růže uříznou příliš brzy, není už šance, že by dozrály. Jejich květ zůstane zavřený (tzv. „do šípku“) a nerozkvete. Puget vám tedy sice chvíli vydrží, po několika dnech ale růže sklopí hlavu a uvadnou.

Pupen růže

Na Florea.cz nakupujme růže tehdy, když jsou tak akorát

Ne nadarmo se říká, že „Trpělivost růže přináší“. Proto růže nakupujeme, když přijde ten pravý čas. A co to přesně znamená? Že jsou ve správném stádiu zralosti. Ta rozlišujeme celkem tři a značí se jako „1 ze 3“, „2 ze 3“ a „3 ze 3“. My nejčastěji nakupujeme růže ve stádiu „1 ze 3“ nebo „2 ze 3“. Tedy takové, které mají květ ještě hodně „v poupátku“ (zavřený) nebo mírně otevřený.

Jak správně tušíte, ve stádiu „3 ze 3“ je květ růže už hodně rozvitý. Ve floristice se takovým růžím říká „russian-cut“. Ne proto, že by snad rostly v Rusku, ale protože jeho obyvatelé milují, když mohou darovat růže v plném květu, a ohromit tak opravdu velkým pugetem. Oproti tomu Češi kladou důraz spíše na výdrž kytice než na efekt při předání.

Recept na maximální čerstvost? Přímý nákup od pěstitelů

Řezané květiny jednoduše nejde nakoupit do zásoby. Proto jsme ve Florea.cz zkrátili dobu převozu na naprosté minimum: pěstitel v Africe růže v neděli nařeže a pošle do Holandska, my je v pondělí vyzvedneme, v úterý svážeme a ve středu už jsou u vás.

Čím kratší doba převozu, tím lépe. Nejde jen o čas, který květiny stráví v letadle nebo autě, ale taky (a hlavně) o to, jak moc se s nimi manipuluje: každý přesun z chladicího boxu a každé přemístění do vody se podepisuje na jejich kvalitě. A tedy i na tom, jak dlouho vám budou dělat parádu.

I z toho důvodu na Valentýna limitujeme objednávky. Rádi bychom sice dopřáli kytici růží všem zamilovaným, vždyť i náš slogan zní „Řekněte to květinou“, ale kvalita a čerstvost jsou pro nás na prvním místě.

Rudé růže

3 znaky, podle kterých poznáte čerstvou růži

Pokud se na vás s našimi květinami nedostane a vyrazíte do květinářství, máme pro vás malou radu, jak ověřit čerstvost růží.

  1. Zkontrolujte řez: Pokud bude jasně zelený, růže je čerstvá, pokud nahnědlý, sáhněte raději po jiné. Ale pozor – je možné, že květina byla seříznutá před chvilkou, ačkoli už je ve váze několik dní. Přejděte tedy k dalšímu bodům:
  2. Prohlédněte ranky po listech. Listy se z růží odstraňují běžně, to, aby ve vodě nezahnívaly. Podívejte se zblízka na stonek – pokud jsou ranky po listech světle zelené, můžete být v klidu. Jestliže ale mají spíš hnědý odstín, růže nepatří k nejčerstvějším.
  3. Nezapomeňte na kališní lístky. Drobné zelené lístečky, které najdete zvenku kolem květu, vám o čerstvosti růže leccos prozradí. Zpozorněte, pokud se začínají kroutit a jejich špičky zasychají. To značí, že růže už není čerstvá.

Ať už budete květiny kupovat kdekoli, přejeme vám šťastnou ruku při výběru. A nezapomeňte na správnou péči, ať vám vydrží co nejdéle!