Jak vybíráme růže na burze květin?

Voňavý, ale náročný byznys. A my v něm umíme chodit, abychom pro vás získali ty nejlepší růže za skvělou cenu. Nahlédněte do zákulisí květinové burzy.

Dražit růže na burze květin je alchymie. Voňavá a náročná

Přes holandskou květinovou burzu projde celých 80 % všech květin, které se na světě prodají. A Florea.cz u toho pochopitelně nemůže chybět. Pojďme spolu nahlédnout, co všechno musíme vyhodnotit, než pro vás královnu květin vybereme.

Žádní nováčci, na burze nakupujeme růže už přes dvacet let

Dvě dekády zkušeností z tamního prostředí nám pomáhají vybrat růže, které splňují přísné nároky na kvalitu a cenu. Sledujeme nejen parametry uváděné burzou, ale také například to, jaké počasí bylo před třemi týdny v Etiopii. Je to vlastně taková voňavá alchymie.

Květinová burza

Čísla i kulturní zvyklosti. Všechno má svou váhu

Prvním z parametrů, který zohledňujeme, je délka růže. Ty nejmenší měří 25 centimetrů, naopak největší mají celý metr. Protože je každá položka burzy precizně popsaná, jednoznačně vidíme, jak dlouhou růži kupujeme. Platí pravidlo, že čím je stonek delší, tím vyšší je cena. Proto pro vás vybíráme různé velikosti, abyste v kyticích platili jen to, co skutečně dostáváte. Ne za ustřižený stonek.

Velmi důležitý je stupeň zralosti. Ten ukazuje, zda je růže ještě poupě nebo se už rozvinula do krásy. Burza používá anglická označení, setkat se můžeme například s pojmy European cut a Russian cut. Ty odráží kulturní zvyklosti. Zatímco my v Evropě preferujeme poupata, aby si obdarovaný užil květy co nejdéle, v Rusku nebo ve světě chtějí ohromit plně rozvitou kyticí růží.

Zajímavé je, že velikost květu jako takového se neuvádí. Odvozujeme ji z počtu květin, které se vejdou do burzovní nádoby. Jednoduše řečeno, jde vlastně o kbelík unifikované velikosti, u něhož je údaj, kolik růží obsahuje. Například růže Avalanche může zaplnit nádobu pouhými 30, ale i 160 květy! Díky tomuto údaji víme, zda se jedná obří květ, který u nás označujeme jako XXL super (neuvěřitelných 12–15 cm), nebo drobnou růži o velikosti S (2–3 cm).

Proč nás zajímá počasí na opačném konci zeměkoule?

Zásadní roli v rozhodování hraje země původu a název pěstitele. Každé místo na světě má specifické podmínky a produkce se dokonce liší i v rámci jediné farmy. Když chceme nejlepší kvalitu, vybíráme růže z míst, kde je aktuálně sezóna a květiny rostou obklopené sluncem. Proto je ideální nakupovat růže z jižní polokoule, když je u nás zima, a naopak volit evropské květy v létě.

Velmi dobře známe i jednotlivé producenty. Víme, který z nich se zaměřuje na barvu a tvar, kdo má růže s nejintenzivnější vůní a u koho můžeme čekat nejdelší životnost květin.

Bedlivě také sledujeme, jaké počasí panovalo v jednotlivých státech zhruba před třemi týdny. To totiž zásadně ovlivňuje kvalitu produkce. Při dlouhých deštích nedostanou růže takovou porci slunečního svitu, aby vyrostly do plné nádhery, a tak je vhodné poohlédnout se po květech z jiné země nebo dokonce kontinentu.

Nejsme v tom sami, kvalitu hlídá i burza

Holandská květinová burza se sama velmi důsledně stará, aby farmy v popisech uváděly pravdivé údaje. Ve vlastním testovacím centru pravidelně prověřuje květiny jednotlivých producentů. Pro ně je správné označení nejen věcí cti, ale také ekonomickou nutností. Holandskou květinovou burzou projde celých 80 % světové produkce, a pokud by byla firma pro neférové postupy vyloučená, mělo by to v pro ni likvidační následky.

Růže Avalanche

Mezinárodní standard kvality pro radost u nás doma

Kvalita květin se kóduje pomocí písmen a čísel, používá označení A1, A2, B1 a B2. Špičkou je pochopitelně A1. V této kategorii mají všechny hlavičky růží stejný odstín i velikost, stonky jsou krásně rovné a listy naprosto zdravé. A2 připouští jemné odchylky, například v barvě, u B1 jsou rozdílnosti už viditelné pouhým okem. Určitě nepřekvapí, že ve Florea nakupujeme do kytic zásadně kvalitu A1

U nás jsou květiny opravdu čerstvé a krásné

Proč tolik námahy, když bychom mohli jednoduše nakupovat od stejných dodavatelů stejné růže? Protože jsme přesvědčení, že květina je věcí důvěry. Věříte nám, že vaši blízkým pošleme kytici, která je potěší, a to nejen ve chvíli předání. Díky našemu důslednému výběru a vaší správné péči bude dělat kytice růží radost ne dny, ale klidně i týdny.

Je jen na vás, kterou z naší nabídky vyberete.