Mnohokvěté trsové růže: péče a spousta dalších informací

Mnohokvěté růže - ve světě na ně nedají dopustit, v Česku si své místo na trhu teprve pomaličku budují. Vypadají skvěle ve váze, ve svatební kytici i ve 100 květých kyticích.

Občas se nám zákazníci ozvou, že jsme jim doručili trsovku se s ulomeným stonkem bez květu. “Zalomený stonek na trsové růže není vada, ale takové vysvětlení, jak se trsová růže vlastně pěstuje”, říká majitel Florea Jiří Hemerle. A jak se tedy trsová růže pěstuje? Trsová růže nejdřív roste jako běžná jednokvětá růže, třeba oblíbená Red Naomi nebo Red Calypso. Při pěstování se trsové růži uštípne vegetační vrchol (vznikne zalomený květ), a díky tomu se růže později krásně rozvětví do více květů, které rostou z 1 stonku. Nejčastěji má jedna trsová růže 4 a více květů.

Trsová růže Firework

Počty květů u mnohokvětých růží

Abyste vždy věděli, co kupujete, pomůže vám jednoduché značení na Florea. U trsových růží vždy uvádíme číslo +, které označuje, kolik květů minimálně trsová růže má. U trsové růže také uvádíme délku stonku v cm – nejčastěji to bývá 30–60 cm – a velikost květu S až L. Například: Bílorůžová růže trsová Fireworks 50cm/6+.

Trsové růže dovážíme od pěstitelů z Holandska a Afriky. Dodavatele pravidelně střídáme podle ročních období a trsové růže sami testujeme v zátěžových podmínkách, aby vám dělali ve váze radost co nejdéle.

Ze standardních odrůd trsových růží doporučujeme Green Glow a Reflex, pro maximální vizuální zážitek doporučujeme superprémiové odrůdy Misty Trendsetter, Pepita či Sweet Bubbles v romantických barvách růžové, bílé, červené, oranžové a dalších barevných odstínech.

Mnohokvěté růže do vázy, ve 100květých kyticích či v krabičkách

Trsové růže mají 3 úžasné výhody. Poupata ve váze nakvétají postupně, takže se každý den můžete radovat z nových růžiček – při správné péči trsovky vydrží ve váze stejně dlouho jako normální růže – a za třetí – trsovky jsou levnější než normální růže. Kytici 100květů trsových růží pořídíte na našem e-shopu už od 700 Kč. 

Trsové růže budou vypadat skvěle také v míchaných kyticích, třeba s pivoňkami a karafiáty. Do třetice si můžete nechat trsové růže namíchat do květinových krabiček – jsou elegantní, stylové a praktické.

Tip Florea: Pokud byste se někdy sami pustili do vázání kytice, nekombinujte trsové růže s běžnými růžemi ve velikostech L a XL. Krása trsových růží by v porovnání s obrovskou velikostí jednokvětých růží zanikla.

Mnohokvěté růže potřebují hodně vody

Pokud by růže soutěžily v tom, která odrůda zvládne za nejkratší čas vypít nejvíc vody, trsové růže by jednoznačně zvítězily! Je to tím, že 1 stonek musí vyživit až 6 květů a aby to růže zvládla, má se co ohánět. Trsové růže sice mají úzké stonky, ale hodně listů – proto odpařují hodně vody.

Trsovým růžím velmi pomůžete, když jim zajistíte dostatečné množství čisté vody a seříznete stonky šikným řezem. Zatímco jednokvěté růži stačí hladina vody do ½ stonku, trsovka jako šampion potřebuje mít ponořený stonek téměř v celé délce. Výšku vody ve váze pravidelně kontrolujte, zejména pokud máte doma suchý vzduch. Díky péči vám trsové růže vydrží dělat radost až 14 dní.

Trsová růže Green Glow

Jak pečovat o trsové růže krok za krokem

  1. Trsové růže vybalte s přepravního obalu.
  2. Každý stonek růže seřízněte šikmým řezem.
  3. Do vázy nalijte studenou vodu, ve které rozmíchejte výživu.
  4. Do vody ponořte růže – hladina vody by měla dosahovat až pod samotné květy.
  5. Vodu pravidelně doplňujte a zhruba jednou za dva dny stonky znovu seřízněte.
  6. Nenechávejte trsové růže za oknem (na přímém slunci) nebo u zdroje tepla (radiátor, krb).

Vyzkoušejte je

Do vázy v kanceláři, doma, v restauraci… všude tam se budou trsové růže úžasně vyjímat. Objednejte si naše trsové růže na zkoušku. Nejste si jistí, jaká odrůda by k vám nejlépe seděla? Rádi vám od každé trsové růže pošleme třeba jen 1 kus. Nebo jděte na jistotu a udělejte někomu radost míchanou kyticí trsových růží.

A pokud si nejste čímkoliv jistí, kontaktujte náš zákaznický servis. Děvčata na telefonu vám rády poradí.