První díl: levné růže versus luxusní růže

Možná už jste někdy rozjímali nad tím, proč na Florea.cz kupovat luxusní růže, když můžete koupit růže levné. Co si budeme povídat, ať kupujeme cokoliv, cena je často rozhodující faktor.

Nákup růží můžeme přirovnat k nákupu zásnubního prstýnku, narozeninového dortu nebo šatů na ples. Máme přirozeně pocit, že je třeba do nákupu takových věcí investovat nejen více úsilí, ale také více peněz.

A stejně je to s luxusními růžemi. Jde o náš pocit, že jsme nákup kytice růží, lidově řečeno, neodflákli, a že darovaná kytice udělá na obdarovanou výrazný dojem.

Tím se ale automaticky nepřikláníme na stranu luxusních růží. Levné růže mají také něco do sebe, a nejde jen o jejich cenu. Proto v tomto miniseriálu lehce naťukneme, co ovlivňuje cenu růží, a více si rozebereme kdy volit růže levné a kdy růže luxusní.

Co ovlivňuje cenu růží

Zjednodušeně řečeno: úplně cokoliv. Počasí, státní svátky v kterékoliv zemi, náročnost pěstování, poptávka, vzhled apod. To ale jen v případě růží na burze.

Ceny růží v jednotlivých květinářstvích a na jednotlivých e-shopech s řezanými květinami ovlivňuje zase cena, za kterou růže na burze koupili. A koncový zákazník?

Jako laikovi mu není možné mít za zlé očekávání spojená s vyšší cenou růží. S vyšší cenou růží totiž automaticky očekává delší životnost. Ano, od některých odrůd to lze skutečně očekávat.

Ale za označením luxusní růže očekávejte spíše opravdu velké květy s vysokým počtem okvětních plátků, silné, rovné a dlouhé stonky a kultivary růží z omezené produkce.

Tip: Na Florea.cz převážně platí, následující pravidlo: čím kratší stonky a menší květy, tím levnější růže a čím delší stonky a větší květy, tím vyšší cena růží.

Velká kytice, velká investice?

Být tomu tak vůbec nemusí. Pokud chcete udělat velkou radost, ale máte hluboko do kapsy, levné růže jsou skvělé řešení. Ceny levných růží na Florea.cz startují na méně než 20 Kč/ks. Taková kytice 50 růží pro babičku k 50. narozeninám tak nemusí stát zas tak mnoho.

Kytice 100 růží pro přítelkyni k výročí 1 800 Kč, a navíc s dopravou květin zdarma. Levnější kytici o takovém počtu růží najdete jen výjimečně.

Pokud jsou květy opravdu velké (L-XXL), ale mají kratší stonky (50 cm a méně), i kdyby se naše floristka sebevíce snažila, kytici 100 růží z nich prostě neuváže. A to protože by se květy růží mačkaly navzájem a mohly by se poškodit nebo by výsledek nevypadal moc hezky.

Tip: V případě kytice 100 růží je tak ideální, když květy mají velikost S-XL a stonky dlouhé 50 a více centimetrů. Pro květy XXL jsou to stonky dlouhé 60 cm a více.

PŘEJÍT NA: Levné růže vs. luxusní růže 2. díl