Čemeřice (Helleborus)

Helleborus se také nazývá Zimní či Vánoční růže. 

Tato stálezelená rostlina je jednou z nejoblíbenějších trvalek, která díky svým krásným květům přináší první barvu na zahradě.

Čemeřice ve svatební kyticiZelená čemeřice

Původ čemeřice

Čemeřice patří do řádu pryskyřníkotvaré (Ranunculales) a čeledi pryskyřníkovité (Ranunculaceae) a pochází z Východní Asie a Evropy, kde roste v kamenitých půdách bohatých na humus a vápník. Rod Čemeřice zahrnuje 20 druhů.

Původ jména čemeřice

Jméno rodu bylo odvozeno z řeckého slova "helein" ("zranit") a "bora" ("jídlo"), odkazující na jedovatou povahu této rostliny. Lidové označení "Vánoční růže" pochází z toho, že květy připomínají malou jednotlivou růži.

Symbolika a zajímavosti

Čemeřice symbolizuje klid. Všechny části čemeřice jsou toxické nebo přinejmenším mírně toxické. Středověké čarodějnice měly používat tuto rostlinu k probuzení démonů, zatímco jiní ji zasadili vedle svých dveří, aby zlé duchy odehnali. Své využití najde, jak v zimních svatebních kyticích, tak v kyticích míchaných.

Barvy a tvary

To, co nazýváme květy, jsou ve skutečnosti sepaly, které obklopují okvětní lístky a chrání pravé květy, které jsou ve skutečnosti uprostřed sepalů, skládající se ze skupiny tyčinek a malých a nevýznamných okvětních lístků.  Sepaly jsou vzrušující a jsou v široké škále barev, od fialové až po růžové, zelené, žluté, bílé, a dokonce i černé. Velké dlaňovitě dělené listy pokrývají půdu a jsou zelené i přes zimu.

Fialová čemeřiceRůžová čemeřiceZelená čemeřice

Péče o řezanou čemeřici

Květiny před vložením do vázy seřízněte. Odstraňte také všechny listy, které by zasahovaly do vody. Životnost řezaných čemeřic ve váze je při správné péči 8-12 dní. Vzhledem ke toxicitě je třeba zabránit požití dětmi a jinými domácími mazlíčky.  Květy se suší chemicky, listy se uchovávají glycerinem. Listy i květy se dají lisovat.

Pěstitelé

Winter Angels, Nachtvlinder BVBenB van der Veen en Nelli Haasakker