Hledík (Antirrhinum, Snapdragons)

Pro své dlouhodobé kvetení představuje hledík poslední stín barev v zahradě, a vy si s kyticí hledíků můžete rozjasnit i první zimní dny.

Víte co je na této rozkošné květině děsivého?


Původ hledíku

Hledíky patří do řádu hluchavkotvaré (Lamiales) a čeledi jitrocelovité (Plantaginaceae). Hledíky jsou rozšířeny na území Jižního Španělska, Severní Afriky a Severní Ameriky, kde roste divoce v trhlinách stěn. Do střední Evropy byl přivezen jako okrasná rostlina, která se postupně rozšířila i do volné přírody. V současnosti existuje kolem 36 druhů hledíků.

Původ jména hledíku

Slovo Antirrhinum je kombinace řeckého slova anti (jako) a rhínos (nos) – pomstím se za vše, co jsem vytrpěl! Přiléhavé pojmenování má také v angličtině (Snapdragon), neboť ve svém zralém stavu se květina podobá draku s otevřenými a zavírajícími se ústy. Semena vypadají jako lebka. Je to poměrně děsivý obraz toho, jak vhodné pojmenování tato květina má. 

Symbolika a zajímavosti

V řeči květin značí hledík jsi krásná, ale nebezpečná. V lidové řeči mají skutečně rozkošný název lví hubičky. Květina symbolizuje milost, sílu a prolhanost. Své využití najde, jak ve svatebních kyticích, tak v kyticích míchaných.

Barvy a tvary

Hledíky nám poskytují širokou paletu překrásných květů všech barev výjimkou modré barvy. 

Symbolika barev u hledíků - fialová barva symbolizuje duchovnost. Červená vášeň, lásku a romantiku. Žlutá štěstí, optimismus. Bílá čistotu, milost a oranžová pozitivní energii.

Lodyha hledíku je rozvětvená a podle její délky se dělí na trpasličí 10-22 cm (vhodné především jako okrasné rostliny do truhlíků), krátké 22-30 cm, střední 30-60 cm (do záhonů) a vysoké 60-120 cm (vysoké hledíky jsou nejvhodnější k využití v kyticích, neboť právě zde nejlépe vyniknou).

Péče o řezané hledíky

Květiny před vložením do vázy šikmo seřízneme, aby byly schopné pojmout co nejvíce vody. Nejlepším způsobem je seříznout pod vodou, aby se do řezné rány nedostal vzduch, který by bránil absorpci vody. Odstraňte také všechny listy, které by zasahovaly do vody.

Hledíky jsou velmi citlivé na vyšší obsah etylenu v ovzduší, který produkuje zralé ovoce a zelenina, a neměli by být umísťovány poblíž mís s ovocem. Životnost řezaných hledíků je při správné péči 9 až 12 dnů. Hledíky nejsou vhodné pro sušení na vzduchu.

Pěstitelé hledíků

Maatschap J. Winter & Zn, Kwekerij TenerifeFa. C.P. Zoontjes