Karafiát (lat. Dianthus): co vše o něm víme?

Říká se jí božská květina, nejvíce vžitý název v České republice je pro ni karafiát, nebo také hvozdík, latinsky dianthus. Nádherná květina, která i ve své řezané podobě o své půvaby a zdobnost rozhodně nepřichází.

Původ jména

Své latinské jméno získal karafiát po antickém bohu Diovi (dianthus - dosl. překlad: Diova květina). Domovinou karafiátu je středomoří, ale vyskytuje se i v Severní Americe, Asii a Jižní Africe. Jeden z druhů roste i v arktickém pásmu Ameriky! Přesto patří dianthus pod slunce a nejčastěji ho potkáme růst na slunných místech a to do výšky od 30 do 90 cm.

Růžové karafiáty

Druhy a barvy karafiátů

Karafiátů existuje kolem 320 druhů, z nichž některé jsou v současné době již ohrožené. Pro karafiát je, kromě roztřepených či ozubených okvětních plátků, typická přímo snová vůně, která donutí k úsměvu. Historicky i komerčně nejznámější je samozřejmě červený karafiát s ozubenými okvětními plátky.

Byla by ale škoda kvůli němu přehlížet další krásné barvy a tvary květů. Karafiát totiž není jen o jedné barvě a už rozhodně ně uspořádání okvětních plátků. Existuje tolik variací, které vás dokáží překvapit svou vysokou okrasností! Najdeme i takové karafiáty, které jsou bílé a lemuje je sytě fialová linka nebo i takové, které žhnou barvami afrického sluníčka.

Péče o řezané karafiáty

Jakmile vám karafiáty doručíme domů, zkraťte jim stonky cca o 2-3 cm a také odstraňte všechny listy, které by zasahovaly do vody. Pomáhají vzniku bakterií ve vodě a tím pádem předčasnému úhynu karafiátu a proto je lepší se jich zbavit. Vodu následně měňte jednou za dva dny. Karafiáty patří mezi květiny s dlouhou výdrží. Za správnou péči se vám odmění až třítýdenní životností.

Na Florea najdete řezané karafiáty jednokvěté i vícekvěté. Nelze však říci, které jsou lepší. Oba typy karafiátů mají něco do sebe a hodí se jak do kytice, tak do vázy nejen k růžím.