Význam květin ke Dni matek

Svěží, krásná kytice je perfektním způsobem, jak poděkovat vaší matce za vše, co pro vás udělala během let. Ale věděli jste, že odrůda a barva květů, které si vyberete, říká mnohem více než jen „děkuji“?

Rostliny a květiny představují širokou škálu pocitů a emocí, proto je důležité dobře vybírat – zejména když je z čeho vybírat. Zde jsme pro vás připravili některé z nejoblíbenějších květin s jejich symbolikou.

Karafiáty

Karafiáty symbolizují čistotu, lásku, víru, krásu a dobročinnost. Tyto květiny patří k nejčastěji darovaným květinám k Dni matek, zejména jemně růžová varianta, která má největší význam. Podle legendy vznikly karafiáty z Mariiných slz, které prolila po Ježíšově smrti. V důsledku toho jsou tyto květiny považovány za symbol nekonečné lásky matky.

Karafiáty ke Dni matek

Růže

Pokud má vaše matka ráda něco tradičního, měly by růže být na vrcholu seznamu dárků. Po karafiátech jsou růže na druhém místě mezi dárky ke Dni matek. Tyto květiny jsou často spojovány s romantickou láskou, avšak světlejší odstíny červené a hluboké růžové barvy mohou vyjadřovat vděčnost a ocenění. Žluté růže naopak symbolizují starostlivou povahu, zatímco bílé růže představují čistotu a jas.

Růžové růže na Den matek

Tulipány

Tulipány jsou ideální volbou pro Den matek, zejména pro maminku, která je pohodová a veselá. Tulipány symbolizují útulnost, pohodlí a především štěstí. Tyto květiny se přirozeně objevují na začátku jara a, stejně jako u růží, má každý odstín tulipánů jiný význam. Červené tulipány (jak byste asi hádali) znamenají lásku, bílé symbolizují odpuštění a fialové představují královskou vznešenost (skvělá volba pro královnu domácnosti). Žluté tulipány jsou skvělým způsobem, jak říci „máš slunce v úsměvu“, zatímco bílé varianty symbolizují čistotu a nebe. A konečně, růžové tulipány se používají k projevení něhy a starostlivosti.

Tulány jako dárek na Svátek matek

Lilie

Tyto květiny jsou oblíbené u mnoha maminek a nabízí širokou škálu barev a odrůd. Bílé lilie symbolizují čistotu a ctnost, zatímco růžové varianty představují prosperitu a přátelství.

 



V souvislosti s tématem Den matek by vás mohlo také zajímat:

15 nejlepších přání ke Dni matek

58 oblíbených přání a básniček na Den matek

Řekněte to kyticí, řekněte to přáním

Jaký dárek ke Dni matek?