Osvědčené metody pro péči o různé druhy řezaných květin

Každá květina má svůj vlastní příběh a své specifické potřeby. V našem nejnovějším průvodci se dozvíte, jak prodloužit život a zachovat krásu vašich řezaných květin, ať už jde o okouzlující růže, něžné pivoňky, nebo elegantní lilie. Získejte profesio

Desatero péče o květiny

Vliv na životnost řezaných květin má nejen průběžná péče. Důležité je i to, jak s květinami zacházíte poté, co je dostanete nebo si je přinesete domů. V těchto 10 krocích vám poradíme, jak pečovat o řezané květiny před i v průběhu.

  1. Stonky květin seřízněte šikmo ostrým nožem o 2–3 cm.
  2. Odstraňte listy a postranní výhonky, které by byly pod vodou.
  3. Vázu důkladně vyčistěte, nejlépe dezinfekcí nebo Savem. Ideální je váza skleněná.
  4. Vázu napusťte vlažnou vodou. Hladina by měla dosahovat do výše 3/4 délky stonku.
  5. Vložte květiny do vázy a umístěte je někam, kde jim nebude škodit průvan ani horko.
  6. Po hodině naberou květiny dostatek síly. Odlijte jim vodu tak, aby hladina dosahovala do 1/2 délky stonku.
  7. Nasypte do vody výživný a desinfekční roztok. Řádně jej rozmíchejte, dokud se zcela nerozpustí.
  8. Každé 2 dny vodu vylijte. Vázu vypláchněte a naplňte novou vodou.
  9. Každé 2–3 dny zkraťte stonky květin o 2–3 cm.
  10. Květiny držte dál od průvanu, zrajícího ovoce, cigaretového kouře, přímého slunce a zapnutého topení.

Jak se starat o řezané růže

Řezané růže jsou klasickým symbolem krásy a elegance. Aby vaše růže zůstaly svěží a krásné co nejdéle, je důležité jim poskytnout správnou péči. Následují tipy, jak na to.

  1. Správný řez: Jakmile dostanete kytici růží, řežte stopky pod úhlem 45 stupňů asi 2-3 cm od konce, ideálně pod tekoucí vodou, aby se zabránilo vstupu vzduchu do cév.
  2. Voda a nádoba: Růže potřebují hodně vody. Měňte vodu každý den a důkladně vyčistěte nádobu, použijte vždy čistou vodu pokojové teploty.
  3. Prostředí: Růže preferují chladné, vlhké prostředí. Vyhněte se umístění blízko zdrojům tepla a přímému slunci, a udržujte je daleko od ovoce, které vydává ethylen.
  4. Živiny: Mnoho řezaných růží přichází s balíčkem živin. Použijte hnojivo podle instrukcí na balení, nebo polovinu dávky běžného květinového hnojiva.

 

Jak pečovat o trsové růže krok za krokem

Pokud by růže soutěžily v tom, která odrůda zvládne za nejkratší čas vypít nejvíc vody, trsové růže by jednoznačně zvítězily! Je to tím, že 1 stonek musí vyživit až 6 květů a aby to růže zvládla, má se co dohánět. Trsové růže sice mají úzké stonky, ale hodně listů – proto odpařují hodně vody.

Trsovým růžím velmi pomůžete, když jim zajistíte dostatečné množství čisté vody a seříznete stonky šikným řezem. Zatímco jednokvěté růži stačí hladina vody do ½ stonku, trsovka jako šampion potřebuje mít ponořený stonek téměř v celé délce. Výšku vody ve váze pravidelně kontrolujte, zejména pokud máte doma suchý vzduch. Díky péči vám trsové růže vydrží dělat radost až 14 dní.

  1. Trsové růže vybalte s přepravního obalu.
  2. Každý stonek růže seřízněte šikmým řezem.
  3. Do vázy nalijte studenou vodu, ve které rozmíchejte výživu.
  4. Do vody ponořte růže – hladina vody by měla dosahovat až pod samotné květy.
  5. Vodu pravidelně doplňujte a zhruba jednou za dva dny stonky znovu seřízněte.
  6. Nenechávejte trsové růže za oknem (na přímém slunci) nebo u zdroje tepla (radiátor, krb).

Jak správně pečovat o řezané tulipány

Řezané tulipány jsou oblíbené květiny, které mohou oživit jakýkoli prostor svými jasnými barvami a elegantními tvary. Abyste si mohli užívat jejich krásy co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Následují tipy a rady, jak se o tulipány starat.

  1. Kupujte vždy čerstvé tulipány: Čerstvé tulipány poznáte podle stonků a listů, které by měly být zelené a nezvadlé. Také plátky korunních listů by měly být pevné.
  2. Seříznout: Stonky tulipánů seřízněte šikmo, nejméně o centimetr pod úhlem 45 stupňů. Tím zvětšíte plochu pro absorpci vody. Tulipány preferují chladnější prostředí, zkuste do vázy přidat kostky ledu.
  3. Vysoká váza: Tulipány kopírují tvar nádoby a nepřestávají růst ani ve váze. Zvolte proto vysokou vázu, aby tulipány zůstaly vzpřímené i při růstu.
  4. Měňte vodu: Pro zdraví tulipánů měňte vodu každý den a při této příležitosti je opět seřízněte.
  5. Udržujte chlad: Tulipány preferují chladnější prostředí. Umístěte je na místo, které není příliš teplé a není vystaveno přímému slunci.

 

Jak se starat o řezané chryzantémy

Řezané chryzantémy jsou krásné květiny, které mohou přinést do vašeho domova radost a barevný dekorativní prvek. Pokud chcete, aby vaše chryzantémy vydržely co nejdéle a udržely si svou krásu, dodržujte tyto jednoduché tipy a rady pro péči.

  1. Řez chryzantém: Pokud si zakoupíte řezané chryzantémy, zkontrolujte, zda jsou stonky pevné a listy zelené a nepoškozené. U chryzantém je nejlepší stonky neřezat ale odlomit konce a odstranit všechny listy, které by mohly být ve vodě.
  2. Výběr nádoby: Pro řezané chryzantémy použijte čistou vázu s čerstvou vodou. Vyhněte se použití váz s přebytkem bakterií nebo nečistotami, které by mohly snížit životnost květin.
  3. Výživa: Přidejte do vody pro chryzantémy vhodné květinové hnojivo, které prodlouží jejich životnost. Sledujte instrukce na obalu a dodržujte správné dávkování.
  4. Teplota a světlo: Chryzantémy preferují středně teplé prostředí s dostatkem světla. Umístěte vázu s květinami na světlé místo, avšak chráníce je před přímým slunečním zářením a průvanem.
  5. Výměna vody: Každý den vyměňte vodu v váze. Ujistěte se, že je voda čistá a neprohnilá. Při této příležitosti můžete také znovu prořezat stonky chryzantém.
  6. Odstranění vadných květů: Pravidelně kontrolujte chryzantémy a odstraňte vadné květy, které by mohly přitahovat bakterie nebo plísně.
  7. Udržujte vzdálenost od ethylenových zdrojů: Chryzantémy jsou citlivé na ethylen, který produkuje například zralé ovoce. Udržujte květiny v dostatečné vzdálenosti od ethylenových zdrojů, abyste předešli předčasnému vadnutí.

 

Jak se postarat o řezané lilie

Řezané lilie, často nazývané královnou květin, jsou jedny z nejkrásnějších a nejoblíbenějších květin. Abyste si mohli užívat jejich krásy co nejdéle, je důležité věnovat jim náležitou péči.

  1. Zaříznout stonek a dát napít: Po doručení je důležité květiny ihned zaříznout a dát je napít. U luxusních dlouhých lilií mějte hladinu vody vysokou, aby se voda dostala až k květům.
  2. Výživa a desinfekce: Použijte přiložené hnojivo a desinfekci pro dlouhodobou čerstvost a zdraví lilii. Rozmíchejte prášek do vody dle návodu.
  3. Pozor na odpar vody: V teplejších místnostech nebo během letních měsíců je třeba pravidelně kontrolovat a doplňovat hladinu vody, zejména u lilií s dvojitými květy.
  4. Odstranění pylových prašníků: Po otevření květu odstraňte pylové prašníky, aby nedošlo k znečištění povrchů pylom.
  5. Pozor na sluníčko: Umístěte lilie na světlé místo, ale mimo dosah přímých slunečních paprsků, které by květiny mohly vysušit.
  6. Ovoce vaše lilie spolehlivě zabije: Udržujte lilie daleko od zdrojů tepla a ovoce, které vylučuje ethylen, plyn urychlující stárnutí květin.

 

Jak pečovat o frézie, aby dlouho vydržely

Frézie jsou jedinečné květiny, které přitahují pozornost svou jemnou vůní a pestrými barvami. Jejich delikátní květy a něžný vzhled dělají z frézií ideální volbu pro různé příležitosti - od svatebních kytic po dekorativní aranžmá v domácnosti. Aby však frézie mohly zůstat čerstvé a krásné co nejdéle, je třeba jim poskytnout správnou péči a pozornost. Zde jsou naše nejlepší tipy a rady, jak se o frézie starat, aby vám přinášely radost a krásu po co nejdelší dobu.

  1. Řez: Ořízněte stonky o 1-2 cm pomocí ostrého nože nebo nůžek a řežte šikmo pro lepší nasávání vody.
  2. Voda: Naplňte vázu čerstvou, chladnou vodou a přidejte přípravek pro prodloužení životnosti květin. Nezapomeňte měnit vodu každé 2-3 dny nebo kdykoli je kalná.
  3. Umístění: Najděte fréziím chladné, ale světlé místo. Vyhněte se přímému slunci, horkým teplotám a průvanu. Udržujte je daleko od zralého ovoce, které vydává ethylen.
  4. Odstraňování vadných květů: Jakmile květy začnou vadnout, odstraňte je, aby zbylé květy zůstaly svěží déle.
  5. Péče o listy: Odstraňte všechny listy, které by mohly být ponořeny ve vodě. Ponořené listy podporují růst bakterií a zkracují životnost květin.

Jak pečovat o řezané gerbery

Gerbery jsou květiny, které okouzlují svými živými barvami a rozmanitými tvary. Aby vás těšily co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Níže naleznete několik důležitých tipů, jak udržet vaše gerbery svěží a krásné.

  1. Okamžik prvního řezu: Ihned po doručení proveďte řez gerber. Stonky uřízněte šikmo o 1-2 cm, což umožní lepší nasávání vody.
  2. Hydratace je klíčová: Do vázy nalijte čistou, chladnou vodu a přidejte speciální přípravek pro květiny. Vodu měňte každé 2-3 dny.
  3. Správné místo: Gerbery se nejlépe cítí na chladném, ale dobře osvětleném místě, mimo přímé sluneční světlo. Vyhněte se teplu a průvanu.
  4. Péče o listy: Ujistěte se, že ve vodě nejsou žádné listy, které by mohly podporovat růst bakterií.

Pokud se o gerbery řádně staráte, mohou vám přinášet radost až 14 dní.

Důležitost výživy pro řezané květiny

Správná výživa hraje klíčovou roli v prodloužení životnosti řezaných květin. Použitím speciálních přípravků, jako je Floralife Clear300, můžete značně zlepšit zdraví a vzhled vašich květin. Tyto přípravky poskytují nezbytné živiny, které podporují svěžest a vitalitu květů, zároveň pomáhají předcházet růstu bakterií ve vodě.

Péče o řezané květiny je umění, které vyžaduje pozornost a lásku. Správným řezem, vhodným prostředím, pravidelnou výměnou vody a použitím kvalitní výživy můžete značně prodloužit životnost vašich květin a užívat si jejich krásy déle. Pamatujte, že každý druh květiny má své specifické potřeby, a proto je důležité věnovat jim individuální péči. Doufáme, že naše rady a tipy vám pomohou udržet vaše květiny svěží a zářivé co nejdéle. Pokud máte jakékoli dotazy nebo potřebujete další rady, neváhejte nás kontaktovat nebo navštívit naše webové stránky pro další informace a produkty pro péči o květiny.

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat:

Návod jak vylisovat květiny

5 kreativních tipů, jak využít květiny z kytice

Množení růží: máme návod přímo od vás!

Biologické hubení škůdců: Chemie je out

Fotografie od našich zákazníků

Video: Často kladené dotazy