Voskáč, Opuč (Chamelaucium, Waxflower)

Budete se vdávat? Nechte tuto vytrvalou rostlinu, aby vás při startu do další životní etapy doprovodila.

Wax neboli voskáč se do svatebních kytic perfektně hodí.

Chamelaucium v kyticiChamelaucium v míchané kyticiChamelaucium v míchané kytici

Původ waxu

Chamelaucium patří do řádu myrtotvaré (Myrtales) a čeledi myrtovité (Myrtaceae). Chamelaucium pochází z Austrálie, Jižní Asie a zahrnuje 14 druhů. Hlavním producentem této krásky je Izrael

Původ jména chamelaucium

Francouzský botanik René Louiche Desfontaines dal v roce 1819 jméno Chamelaucium. Proč si zvolil toto jméno, není známo. U nás i v Evropě ji známe pod anglickým názvem waxflower, tedy "voskový květ,vosková květina". Z tohoto vychází i český název "voskáč".

Symbolika a zajímavosti

Jsou to symbol trpělivosti a trvalé lásky, což z nich dělá populární možnost pro svatební kytice a doplňky, včetně květinových korun. Rostlina je bohatá na oleje.

Chamelaucium ve svatební kytici

Barvy a tvary

Chamelaucium je nádherná výplňová květina s drobnými květy ve tvaru poháru, obklopená pěti zaoblenými okvětními lístky v bílé, růžové, červené, oranžové, žluté nebo fialové barvě. Tmavě hnědé stonky jsou dlouhé asi třicet centimetrů a mají jehlovité listy a citrónovou vůni.

Růžové ChamelauciumČervené ChamelauciumBílé ChamelauciumMix Chamelaucium

Péče o řezané Chamelaucium

Řežte stonky pod úhlem 45 stupňů s ostrým nožem. Naplňte vázu vlažnou vodou a přidejte květinovou výživu. Před použitím do kytice je nechte stát přes noc. Chraňte květiny před přímým slunečním zářením, průvanem nebo nadměrným teplem. Květiny jsou velmi citlivé na ethylen, což způsobuje ztrátu květů, pupenů a listů. Životnost Voskáče ve váze je 6-8 dní.

Pěstitelé

Cote Azur, Sol Flowers, Freshcap