Tulipány (Tulipa)

Seznamte se: tulipány

Květiny, které jeden čas zahýbaly dokonce nejen s historií, ale také s ekonomikou. Květiny, které oslavují v mnoha zemích světa a mají dokonce svůj vlastní svátek a mnoho festivalů. Květiny, které mají v květomluvě krásný význam.

Historie a původ tulipánů


Je jen málo květin, které jsou tak silně spojovány s jarem jako právě tulipány. Název této jarní květiny vznikl pravděpodobně z perského slova „delbant“, tedy turban. Předpokládá se, že šlo o chybu překladu v době, kdy bylo v módě v Osmanské říši nosit turbany a jejich tvar byl podobný právě tulipánu. I když historie tulipánu sahá až do Číny, právě Turecko se zasloužilo o rozšíření tulipánů do Evropy.

Nebýt toho, možná by tulipány a Holandsko nikdy nepatřily k sobě tak, jako je tomu dnes. Zatímco Holandsko dalo tulipánům význam "stručnosti" života, Turecko je označovalo za symbol ráje na zemi. Dodnes je tulipán v Turecku a také v Íránu národní květinou, kterou můžete najít v mnoha uměleckých dílech.

Tulipány jako hodnotná měna

Slyšeli jste někdy o tulipánové horečce? Ne? Tak věřte, že to není žádná metafora. V roce 1637 vyvrcholila jedna z nejznámějších finančních krizí, o kterou se nepostaral nikdo jiný než právě křehké a něžné tulipány.

Cena cibulky tulipánu se tehdy vyšplhala na neuvěřitelnou hodnotu a některé odrůdy měly dokonce vyšší hodnotu než domy. V roce 1635 bylo prodáno 40 cibulí tulipánů za 100 000 zlatých, přitom roční příjem střední třídy byl 150 zlatých!

Národní den tulipánů

Tulipán se stal květinou hodnou vlastního oficiálního svátku. Tento poměrně mladý svátek se slaví oficiálně v Nizozemí a otevírá tak téměř 10 denní tulipánovou sezónu. Ale protože mají tulipány mnoho příznivců po celém světě, jejich krása se oslavuje prakticky všude.

Například v Istanbulu mají vlastní tulipánový festival. Stejně tak je tomu také v kanadské Ottawě. Více se o Národním dni tulipánů v Holandsku můžete dozvědět ZDE.

Mohlo by vás také zajímat: Tipy na květinové festivaly

Květomluva - tulipán 

TulipánDostali jste kytici tulipánů a teď hoříte zvědavostí, co se vám tulipány snaží říct? Tulipán sám o sobě vyjadřuje dokonalou lásku. Takovou, jakou cítíme my k tulipánům. Jsou přeci barevné, romantické, zdobné, elegantní a velké tak akorát. To, co nám tulipán chce říct, vyjadřuje především svou barvou.

  • Žluté tulipány: beznadějná láska, veselé myšlenky a sluníčko
  • Bílé tulipány: žádost o odpuštění
  • Červené tulipány: skutečná láska
  • Fialové tulipány: vznešenost

Řeč květin je pozoruhodná. Informace o květomluvě dalších květin se dozvíte ZDE

Péče o řezané tulipány

Náš rozvoz květin Vám nejčastěji doručuje tulipány s následujícím označením: jednoduché EN, dvojité - DU (plnokvěté), parrot PA ("papouškové") a francouzské FRA. Samozřejmě mají tulipány stovky barev a odrůd, které jsou exportovány do celého světa anebo si je pěstitelé pěstují pouze pro vlastní potěchu.

A jak pečovat o řezané tulipány? Nejdříve jednu takovou zajímavost. Víte, že řezané tulipány rostou i ve váze? Vážně! Jakmile seříznete stonky a vložíte tulipány do vody, stonky dále rostou.

Stonky ihned po převzetí tulipánů seřízneme pod úhlem 45 stupňů, aby lépe přijímaly vodu. Příjem vody můžeme podpořit ještě 5 cm svislým zářezem. Protože jsou stonky tulipánů tenké jen těžko se aranžují do vázy. I tomu se dá ale pomoci malým "fíglem".

Zabalte tulipány do papíru (třeba do novin) a umístěte je do teplé vody na několik hodin. Tulipány se vzpamatují a napřímí. Efekt můžeme podpořit regeneračním přípravkem, případně trikem zahrádkářů: lžičkou cukru.