Historie tulipánů

Tulipány jsou důkazem toho, jak pouhá květina dokázala pobláznit svět. Lidé kvůli tulipánům doslova ztráceli hlavu. Tulipány urazily kus cesty, než se dostaly až do Holandska, země tulipánů. Jak vypadá historie pěstování tulipánů?

Z Kavkazu do Cařihradu


První, kdo byl lapen krásou tulipánů, byl v 16. století turecký sultán Sulejman I. Při vojenském tažení do oblasti dnešního Kazachstánu narazil na květinu, která později doslova zahýbala světem. Tulipán sultána tak okouzlil, že nechal vysázet tisíce jeho cibulek takřka po celém Istanbulu (dříve Cařihradu). Turci se do tulipánů bezhlavě zamilovali, staly se součástí životního stylu a módy vyšších vrstev. Kdo chtěl být in, nosil květ tulipánu zastrčený ve svém turbanu.

Z Cařihradu do Vídně


Když velvyslanec rakouského dvora v roce 1554 opouštěl otomanský dvůr, dostal darem od sultána Sulejmana I. cibulky nádherných tulipánů. A tak není náhodou, že vůbec první tulipány v Evropě rozkvetly právě v pražských královských zahradách. Paradoxně ve Vídni vznikla první holandská tulipánová škola, kterou založil Carolus Clusius, francouzsko-nizozemský botanik a vášnivý šlechtitel tulipánů.

Carolus-Clusius-historie-tulipanu.jpg (27 KB) Velká tulipánová loupež

Carolus Clusius se pro tulipány nadchnul, a když v roce 1578 získal místo profesora botaniky na univerzitě v Leidenu, vzal si své milované tulipány s sebou. Tenkrát je ovšem pěstoval a zkoumal pro jejich možné využití v medicíně. Tulipány byly v té době drahé, velmi vzácné a kdekdo po nich toužil. Clusius se ovšem rozhodl, že své cibulky tulipánů nikomu neprodá. I tak o ně přišel, lupiči mu ze zahrady ukradli jeho sbírky tulipánů. A jen díky této loupeži se tulipány rozšířily do celého Holandska.

 

Tulipománie v Holandsku


Holanďané tulipánům propadly. O tulipány byl enormní zájem a jejich cena rostla do závratných výšek. Ale když už jedna cibulka tulipánu stála stejně jako městský dům v Amsterodamu, byla situace neudržitelná. V roce 1637 finanční bublina praskla a mnozí spekulanti přišli úplně o vše, a naopak hrstka šikovných obchodníků pohádkově zbohatla.

historie-tulipanu-florea.jpg (53 KB)

Žíhané tulipány na slavných obrazech


První holandské tulipány, které můžeme vidět na obrazech Rembrandta a dalších malířů Zlatého věku, jsou bílé s červeným žíháním. Ve 20. století přišli botanici se zjištěním, žíhání bylo ve skutečnosti způsobeno infekcí. Žíhané tulipány, které známe dnes, získaly své žíhání genetickými mutacemi a jsou úplně zdravé.

Tulipány Holandsku sluší

Dnes známe tisíce odrůd a druhů, které vznikaly křížením a mutacemi. Drtivá většina z nich pochází z Holandska, které má pro pěstování tulipánů ideální podnební podmínky. A ta nejkrásnější tulipánové pole světa najdete právě v holandském Keukenhofu.