Podzimní květiny do vázy

Ať už se nám to líbí, nebo ne, podzim pomalu, ale jistě klepe na dveře našich domácností. Koukejme na to ale pozitivně. Nepřináší totiž jenom nízké teploty a vydatné deště, ale podzimní květiny, kterými můžeme zkrášlit naše domovy! Které květiny to jsou vám dnes prozradíme.

 

Existuje řada pouček o tom, že byste si měli domů pořídit takové květiny, které budou ladit s barvou nábytku a že co pokoj, to jiné květiny. Pokud se tím ale nechcete až tak zabývat a zkrátka si jen domů přinést kousek podzimu, máte nejen o starost méně, ale také bohatší výběr.

Podzimní barvy jsou všude kolem

Podzimní příroda je opravdu pestrá a tak je jen málo barev o kterých byste mohli říci, že nejsou typické podzimní. Prakticky až na bílou, černou a modrou se všechny další barvy ve větší či menší míře v podzimní krajině nacházejí. Stačí si tedy jen vybrat oblíbenou barvu a zjistit, které květiny v těchto barvách existují.

Přesto i my dáme pár doporučení, které barvy květin vybrat pro kterou místnost. Do ložnice vybírejte spíše jemné barvy jako jsou růžová, levandulová, krémová nebo zelená. Je to proto, že ložnice má být místem odpočinku, relaxování a klidu. Má odpočívat nejen tělo, ale také duše a ta lépe odpočívá při pohledu na jemné barvy.

Výraznější barvy jako jsou oranžová, červená a žlutá jsou spíše barvy do obývací místnosti. Interiér, který sdílíte s hosty a rodinou bude rázem zajímavější a květiny v hřejivých barvách budou příjemnými společníky během dne.

Květiny do vázy aneb je z čeho vybírat

Mezi podzimní květiny bezesporu patří listopadky, neboli chryzantémy. Dříve nepopulární květiny spojované se smuteční vazbou se opět těší velké oblibě a je to nejen proto, že symbolizují přátelství.

Chryzantémy totiž patří mezi držáky, které vás svou krásou mohou těšit až tři týdny. Jejich květy nabízí mnoho krásných podzimních barev, například žlutou, fialovou, tmavě červenou a zelenou. Podle květinových trendů jsou květinami podzimu žíhané růže. Šlechtitelé mezi sebou neustále soupeří o co nejprobarvenější květy s jemnými přechody.

Těmto růžím dominují právě podzimní barvy. Některé květy vypadají skoro jako kdyby hořely, jde ale jen o opravdu povedený efekt, kterého se dosáhlo náročným šlechtěním několika odrůd růží.

O podzim plný elegance a pocitu luxusu se postarají oranžové lilie. Pozor ale na jejich umístění. Elegantní intenzivně vonící květy (nejen lilií) nepatří do míst, kde spíte či jíte.

Pro lilie je důležité vybrat vhodnou vázu - vysokou, aby lilie nepřepadávaly a mohly působit vznešeným dojmem.

Pokud budete mít štěstí na květinářství, můžete se na podzim těšit i ze slunečnic. Sice nejsou typicky podzimními květinami, ale jejich barvy k podzimu patří a tak nebude žádné faux pas, pokud si prodloužíte léto s touto květinou.