Vůně květin aneb které květiny voní?

Voní? Nevoní? To se jen těžko pozná, při nákupu květin online. A ty v květinářství přeci také moc nevoní. Nebo je to jinak? Jsou tací, kteří vám budu zarytě tvrdit, že květiny z obchodu nevoní, že voní jen ty čerstvě natrhané.

Jen je nechte, vy po přečtení tohoto článku budete vědět o vůni květin vše, i bez přičichnutí. Hned na začátku si řekněme, že voní všechny květiny, protože to tak skutečně je. Při výběru květin tak záleží jen na nás, po jak moc omamné vůni toužíme. Některé voní jen jemně, jako kdybyste se procházeli čerstvě rozkvetlou zahrádkou, jiné voní tak výrazně, že jsou cítit i přes celou místnost.

V dnešním článku si povíme o květinách, které voní krásně a příjemně, a proto jsou skvělými adepty do kytice k svátku, k narozeninám, k výročí... zkrátka do kterékoliv kytice :)

Růže, které voní

Zabořit nosík do kytice růží a plnými doušky nasávat tu nádhernou, romantickou a snovou vůni... Přesně tenhle pocit můžete zažít na vlastní kůži např. s růžemi Tacazzi. Odrůda má krásné květy v odstínu zralých třešní, vůně působí výjimečně a svátečně. Jakmile si jednou vzpomene na jejich vzhled, automaticky se jí vybaví i jejich úžasná vůně.

Výraznější, ale stále velmi příjemná je vůně růží Moody Blues. Jsou dech beroucí nejen vůní, která někdy připomíná dokonce až vůni šeříků, ale také plným, barevně zajímavým květem.

Další voňavé růže, které by vás neměly minout, pokud si chcete užít nejen krásu růže, jsou odrůdy Miss Piggy, Navarra a Maritim. Všechny tři patří mezi oblíbené růže do kytice k výročí pro své jemné a romantické barvy, svůj půvab mají ale v míchané kytici k narozeninám.

Mohlo by vás zajímat: Proč růže nevoní jako kdysi

Lilie - omamná vůně, na níž nejde zapomenout

Ať už ve svém životě přičichnete ke kterékoliv květině, nejsilnější dojem ve vás pravděpodobně zanechají právě lilie. Tyto exotické květiny jsou svou vůní pověstné. A právě proto je dobré využívat lilie pro okrasné účely do interiéru a ne jako květiny do vázy hned vedle postele.

Jejich vůně byste měli brzy dost, naopak v obývacím pokoji je jejich vůně vítána. Stejné je to pak u frézií, jejich vůni lze krásně rozprostřít do míchané kytice. Např. do té svatební, a mít tuto svěží a nezaměnitelnou vůni frézií navždy spojenou s tímto výjimečný momentem.

Karafiáty - sladké voňavé potěšení

Pestrá škála dostupných barev dávno zapudila historii, s níž byla tato květina spojována. Karafiáty existují v tolika krásných barevných kombinacích, které berou dech. Byla by proto velká škoda, kdyby k jejich květům bylo zbytečné přičichnout. Naštěstí se můžeme kochat sladkou zahradní vůní, která kvete spolu s květy.

Další květiny, které voní jsou například: hyacinty, narcisy a některé druhy tulipánů.