Chryzantéma: symbol přátelství, věčnosti a japonských císařů

Chryzantéma, listopadka, podzimní květinaChryzantéma má v Čechách nálepku pohřební květiny. Ve své domovině v Číně a Japonsku je chryzantéma symbolem japonských císařů a ústředním motivem císařské pečeti a státního znaku Japonska. Chryzantému můžete znát také pod mnoho dalšími názvy, například: listopadka, dušička a královna podzimu. V květomluvě je chryzantéma květinou přátelství a věčnosti. Pojďme si o této podzimní květině povědět něco víc!

Květina na hrob i do kytice

Není úplně jasné, proč je u nás chryzantéma vnímána jako pohřební květina. V období dušiček patří k nejprodávanějším květinám na hrob. Můžeme se jen domnívat, že je to kvůli jejím vlastnostem. Má tuhý kořínek a vydrží i zákeřně nízké teploty. Dřív bylo trochu troufalé a možná i nevhodné darovat chryzantémy k narozeninám. Ti nejvíce pověrčiví tvrdili, že přivolává smrt. Doba se naštěstí změnila a floristé ji často používají do míchaných kytic.

Chryzantéma - zajímavosti

Chryzantéma je květinou, která rozhodně umí překvapit. Existuje přes 5 000 druhů chryzantém. Některé z nich berou dech, mají nádherné syté barvy, jiné mají zajímavé složení květů. Jiné jsou nenápadné a jemné. Pěstitelé se neustále předhánějí v tom, kdo vyšlechtí krásnější a zajímavější chryzantému.

Chryzantéma má několik podskupin: chryzantéma jednokvětá, vícekvětá a chryzantéma santini. Rozdíl mezi nimi je jak ve velikosti, tak počtu květů. Santini je nejmenší z nich a floristé ji používají převážně k tvarování kytic do kulata.

Chryzantéma, listopadka, podzimní květina

Domovinou této podzimní květiny je Čína a Japonsko. V obou zemích má pro jejich kulturu velký význam. Zlatá chryzantéma je zde symbolem japonských císařů, zdobí trůn a je ústředním motivem císařské pečeti a státního znaku Japonska. Pro Japonce je chryzantéma symbolem slunce, síly a zdraví

V Evropě se chryzantémy pěstují od 18. století. Na Dálném Východě je kultura pěstování chryzantém měřitelná na tisíciletí. Název chryzantéma pochází z řeckých slov Chrys - zlatý (původní barva květiny) a Athemion - květina.

Kdy a jak se chryzantéma dostala do České republiky? O její šlechtění na našem území se zasloužil proslulý zahradní architekt František Josef Thomayer.

Chryzantéma v medicíně

Podle Japonců vám zdraví a dlouhověkost zajistí umytí koupel s výluhem z této květiny. Dlouhý život a zdraví prý zaručí i jeden lístek z chryzantémy ve sklenici s vínem.

I pro tradiční čínskou medicínu je chryzantéma symbolem síly. Nálev z květů, listů a kořenů se dříve používal při infekčních onemocněních a na posílení jater a zraku. Chryzantémový čaj je v Číně i dnes jeden z nejoblíbenějších horkých nápojů. Jeho pití vám zajistí dlouhověkost a krásu.

Jak pečovat o řezané chryzantémy

Chcete si udělat radost kyticí chryzantém? Na rozdíl od jiných květin se může pyšnit opravdu dlouhou životností. Není tak těžké se chryzantému postarat. Při správné péči se vám tato nádherná podzimní květina odmění až 4týdenní životností. Tato péče o chryzantémy je podle floristů nejlepší:

  1. Než vložíte chryzantémy do vázy, odstraňte listy, které by ve vodě uhnívaly.
  2. Vodu ve váze nevylévejte, pouze doplňujte.
  3. Stonky chryzantém pravidelně zkracujte. Ještě lepší než klasický řez je mačkání nebo lámání, které umožní květinám přijímat více vody.
  4. Nezapomeňte na výživu pro řezané květiny. Čistí vodu od bakterií a pomáhá květinám po převozu nabrat síly po náročné cestě.