Dušičky 2020

aneb jaké květiny a kolik se hodí na Den zesnulých?

Památka zesnulých každoročně nastává 2.listopadu. Jaké květiny jsou v tuto dobu dostupné a zároveň vhodné na Dušičky? V jakém počtu, barvách a úpravě


Vhodná květina na Dušičky 2020

Barevná chryzantéma, ale i impozantní růže, lilie nebo karafiát. Všechny tyto květiny mají společnou moc uctít památku vašich blízkých.

Pokud přemýšlíte, který druh bude zdobit nejdéle, pak vězte, že podzimní podmínky nejvíce přejí chryzantémám. Možná právě proto se této květině mnoha barev i tvarů říká listopadka. V našich končinách je dlouhodobě zaškatulkovaná jako hřbitovní. Naproti tomu v Japonsku je národní květinou.

kytice-na-hrob-dusicky.jpg (184 KB)

Počet květin na Dušičky

Dopustíte se ostudy, když na Den zesnulých nedodržíte určitý počet květin? Ne tak docela. Bývalo zvykem dávat sudý počet květin. Například u páru květin byla jedna z nich určena Bohu, druhá zemřelému. 

V tomto případě je srdce vždy větší rádce než etiketa. Číslo může symbolizovat věk zemřelého. Nebo se na hrobě sejde přesně tolik květin, kolik členů rodiny na něj myslí a vzpomíná. Právě symbolika hraje v osobitých vzpomínkách významnou roli.


Květinová etiketa na Den zesnulých

Musí být barva květin na Dušičky decentní? I tady říkáme: Nic není předem dáno. Využít hravého, leckdy i divočejšího půvabu podzimních barev přírody není neuctivé. Díky květomluvě a barevné symbolice květin  však můžete ještě více vyjádřit své pocity, či vzkaz, který chcete předat člověku, který tu s vámi již není. 

kvetiny-na-hrob-dusicky.jpg (168 KB)
Výzdoba hrobu na Dušičky je ve vašich rukách

Vězte, že špatný výběr v tomto případě zkrátka neexistuje .Květinová etiketa je užitečná pomůcka, ale vždy si musíte položit otázku: Jací vaši blízcí byli? Co je dělalo šťastné? Přivoněli by potěšeně ke kytici chryzatném, obdivovali by zajímavý věnec plný přírodních prvků podzimu? Milovali růže? 

Ta vzpomínka je jen vaše. A v den, kdy se brána mezi oběma světy zdá blíže než kdy jindy, to platí dvojnásob.