Proč nemíchat řezané květiny s ovocem?

Stále oblíbený trend, se kterým se setkáváme nejen v magazínech a katalozích o moderním bydlení. I firmy s dárky začínají míchat čerstvé řezané květiny s ovocem, protože to pěkně vypadá. Je to ale správně?

Možná už jste se nejednou zasnili nad fotografií s krásně naaranžovaným stolem. Jistě nebudeme vedle, když zkusíme hádat, že ho zdobila váza s čerstvými květinami a mísa plná šťavnatého ovoce. Dříve, než se pustíte do aranžování v podobném stylu, měli byste vědět, proč to tak nedělat. Za pár dní vám totiž zůstane jen mísa s ovocem a oči pro pláč. Jakto?

Skrytý nepřítel řezaných květin

I když jej pouhým zrakem nemůžeme vidět, zrající ovoce vylučuje ethylen. Je to uhlovodík, který urychluje stárnutí květin. Pro člověka je ethylen samozřejmě v malém množství neškodný, ale pro květiny je i jeden kousek zrajícího ovoce doslova zabijákem. Všichni dobře víme, že pokud si v obchodě koupíme neuzrálé ovoce, stačí ho nechat pár dní venku místo v lednici a uzraje nám rychleji.

Za to může právě ethylen obsažený v ovoci. Ovoce ho při kontaktu s kyslíkem začne vylučovat do ovzduší. Následně se ethylenu nadýchají řezané květiny skrze listy, kterými přes noc dýchají. A jak reagují řezané květiny na ethylen? Stejně jako ovoce: začnou rychleji stárnout. Listy a květy uvadají, odpadávají a květina umírá ještě dříve, než je její maximální životnost. A vám tak během dvou až tří dnů ve váze zůstanou jen zchátralé pozůstatky kdysi krásné kytice květin.

Řezané květiny a ovoce pohromadě

I když je tento fakt poměrně známý, neodradí to některé firmy s dárky od toho, aby prodávali dárkové krabice plné květin dohromady s ovocem. Stejného prohřešku se dopouští také některé obchody s potravinami. Vedle regálů s čerstvým ovocem tak můžeme vidět i regály s kyticemi růží nebo chryzantém.

Přesto nemusíte smutnit a hned zavrhovat myšlenku květin a ovoce na jednom stole. Stačí ovoce usušit a můžete jej mít v mističce hned vedle vázy s řezanými květinami. A jak více ještě pomoci řezaným květinám žít ve váze co nejdéle? Stačí si přečíst našeho průvodce.