Díl druhý: Orchidej a co o ní možná (ne)víte

Jak pečovat o řezanou orchidej

V minulém díle jsme si připomněli, jaké druhy orchidejí známe. Dnes si povíme jak se starat o řezané orchideje a kde všude můžeme orchidej využít

Ideální startovní podmínky pro orchidej

Na začátek je dobré říci si, že ne každá orchidej je vhodné k řezu. Svou roli tu hrají mimo jiné květy, jejich struktura a jemnost, nebo naopak pevnost.

Orchidej byste samozřejmě měli koupit co nejčerstvější. Pokud se vám pod ruku dostane řezaná orchidej, která bude mít sem tam uvadlý květ, stačí ji ponořit na pár minut do teplé vody - orchidej by se měla vzpamatovat.

Doporučená péče o řezané orchideje je o něco důslednější, než je tomu u růží nebo jiných květin. Odmění se vám ale krásou a maximální životností: 4-6 týdnů pro Cymbidium, 1-2 týdny pro Phalaenopsis, Oncidium, Mokara, Paphiopedilum a Aranthera, 7 dnů pro Cattleya.

Až vyndáte řezané orchideje z obalu, položte je na chladné místo. Ideální je teplota kolem 10 - 15°C. Druhou variantou, která se doporučuje především pro orchideje typu Dendrobium, Mokara, Arandaa  Aranthera, je postříkat jejich květy rozprašovačem.

Orchidejím zkraťte stonky šikmým řezem cca o 1-2 cm. Poté je umístěte do vázy s teplou vodou, ideální je teplota kolem 37 - 38°C. Stonky řezaných orchidejí nejsou tak pevné, proto orchidejím dopřejte vysokou štíhlou vázu. Podpoříte tak jejich elegantní tvar a zabráníte lámání stonků.

Následná péče o řezané orchideje

Jakmile umístíte orchideje do vázy, držte je dál od přímého slunečního světla, jinak o ně brzy přijdete. Orchideje jsou náchylnější na teplo. Situaci ale neřešte tím, že jim budete větrat. Průvan je dalším nepřítelem orchidejí. Ideální je tedy umístění u oken se závěsy, např. v ložnici.

Následná péče se už neliší od péče o ostatní řezané květiny. Pravidelná výměna vody, zkracování stonků a použití výživy... Vždyť už to znáte :)

Že ne? Pak si přečtěte:

Mohlo by vás zajímat: Péče o řezané květiny

 

Využití řezaných orchidejí

Možná si říkáte, že hrnkové orchideje jsou hrnkové orchideje a jejich řezaná verze postrádá smysl. Naopak, pro řezané orchideje najdeme mnoho způsobů využití!

V květomluvě jsou orchideje symbolem věrnosti. Umíte si představit lepší květinu do svatební kytice? Kromě symboliky vdechnou kytici špetku vznešenosti a punc luxusu.

Další využití pro orchideje najdeme v hotelnictví, restauračních zařízeních, relaxačních salónech a dokonce i v marketingu či módě. Tam všude si orchideje získaly oblibu. I váš domov mohou zdobit překrásné orchideje.

Toužíte-li u vás doma po dávce luxusu a přáli byste si návštěvu ohromit nevšední výzdobou, stačí i malá kytice orchidejí do vázy.

Vrátit se na první díl: Orchideje - co o nich možná (ne)víte