Vanda - exkluzivní orchidej pro náročné

Počet druhů orchidejí v přírodě přesahuje 20.000. Orchidej Vanda je ovšem jedním z nejvíce výjimečných druhů. Je to až mystická orchidej. Dokáže žít ze vzduchu a vykvétá v modré barvě. Modré orchideje, ale i modrá barva samotná je v přírodě velmi vzácná.

Orchideje nalezneme po celém světě. Existuje mnoho různých druhů, které se liší tvarem, barvou i květem. Proto jsou orchideje tak populární. Ovšem Vanda patří mezi exkluzivní druhy. I ona nabízí pestrou paletu barev a jejich kombinací.


Původně Vanda pochází z jižních svahů Himalájí a regionu, který se rozprostírá mezi Indií a jižní Čínou. Zde tyto orchideje rostou na stromech v džungli. Vanda se zde dobře přichytí díky svým dlouhým kořenům. Ty zároveň slouží k její výživě. Díky kořenům je Vanda vyživována deštěm a ranní mlhou

Vandu lze zakoupit jako řezanou květinu, ale i jako hrnkovou v květináči. Řezaná orchidej Vanda je oblíbená pro svou dlouhou životnost. Její květy si užijete po dobu několika týdnů. Její hrnková obdoba se vyznačuje velice pomalým růstem, díky němuž má hodně robustní stonek. 

Pěstitelé v Thajsku stále vyhledávají nové varianty této květiny. Tato procedura trvá několik let. Semínko se promění v rostlinu s prvním květem za pět let. Následuje ještě několikaletá cesta než může být nová varianta komerčně produkována. 

Všechny Vandy jsou prvně kultivovány v Thajsku. Když jsou dostatečně velké, je finální fáze jejich kultivace dokončena v Nizozemsku. Firma Anco Pure Vanda vlastní plně specializovanou školku pro pěstování této orchideje. Zde jsou Vandy zavěšeny ve skleníku několik let, dokud jejich květy nejsou perfektní.

Takže Vandy, které u nás zakoupíte, už žijí několik let!

Vanda sehrála i svou roli ve filmu Na sv. Valentýna. Ashton Kutcher ji zde získal na květinovém trhu pro svou snoubenku jako exkluzivní květinu ukrytou v dárkovém boxu. Pokud Vandu objednáte, dostanete ji také zabalenu v originální krabičce. Jednotlivé laty dejte do vázy, případně můžete použít květy do malých misek.

 

Nemáme Vandu momentálně skladem? Napište nám nebo zavolejte. Rádi Vás informujeme o dalším termínu doručení z Nizozemska.