Orchidej člunatec (lat. Cymbidium): co o ní víme?

Cymbidium pochází z tropických a subtropických oblastí Asie. Pro své nízké nároky na teplotu je jednou z nejoblíbenějších orchidejí. Co vše o ní víme?

Název podle okvětních lístků

Tato orchidej je díky tvaru svých okvětních lístků nazývána česky jako člunatec. Jako jedna z mála má zimní dobu květu, takže je dostupná až od září. A právě to z ní dělá pravděpodobě nejpopulárnější orchidej kvetoucí v zimě a na jaře.

Cymbidia se pěstují už tisíce let, zejména v Číně. V Asii je cymbidium symbolem úcty a přátelství. Confucius ve svém díle poctil tuto orchidej označením „Král vůně“.

Cymbidia dělíme dle velikosti květů do dvou skupin – velkokvěté a malokvěté.

Orchidej známá jako člunatec

Jak se o člunatec starat?

Aby vám cymbidium vydrželo co nejdéle, šikmo seřízněte stonek o cca 2 cm a dejte do vysoké vázy, která bude květinu podebírat a udrží tvar i životnost stonku. Pokud stonek zčerná, znamená to, že květina nevstřebává dostatečné množství vody a je potřeba ji znovu seříznout.

Zejména tyto orchideje nesnášejí prudké teplotní výkyvy a mají rády chladnější klima, je dobré je mít v místnosti, kde teplota nepřekročí 20 °C. Při dodržení těchto podmínek se z krásy cymbidia budete radovat po dobu od 2 až do 3 týdnů.

 Pěstitelé:

Mykali
Prins Orchidee

 YouTube: