Modré růže

Mezi partnery znamenají zbytečnou žárlivost, ale i vnitřně srovnané hodnoty. Kytice modrých růží je velmi oblíbeným dárkem k narození chlapečka. V přírodě modré růže nenajdeme. Pěstitelé ale přišli na způsob, jak růže obarvit. Přesnou recepturu a tec

Modrá růže - symbol věrnosti, úcty a obdivu

 

Jak se obarvují modré růže

Přestože jsou detaily obarvení růží na modro tajné, něco málo se o barvení růží ví. Základem pro modrou růži je růže krémová. Odrůda krémové růže Vendela je tou nejčastěji obarvovanou růží. Používá se jak na modré růže, tak na další barevné varianty. Barva se na květech nádherně uchytí a výsledkem je dokonalá modrá růže, jejíž barva nebledne.

Růže se obarvují bezprostředně po sklizni, kdy jsou květy ještě zavřené. Stonky růží jsou ponořeny do speciální lázně. Barvící roztok si razí cestu stonkem až ke květu a dokonale jej probarví. Barvivo pronikne také do listů. Z čeho přesně je barvivo složené ví jen vyvolení zaměstnanci.

Proč je technologie obarvení růží na modro tak chráněná? Jednoduše kvůli tomu, že se pěstitelé předhánějí v tom, čí modré růže budou dokonalejší. A jednoduše také proto, že by si je pak doma chtěl obarvit každý. Což je samozřejmě možné, ale doma obarvené růže nemají tak syté barvy, někdy dokonce po pár dnech vyblednou.

Zdravotní nezávadnost modrých růží

Nejen modré růže, ale všechny barvené květiny vzbuzují řadu emocí. Některým prostě jen vadí, že se čerstvé růže barví, jiným se modré růže ani trochu nelíbí. Na internetu i mezi floristkami někdy panují vášnivé diskuze, zda jsou nebo nejsou krásné. Vznikla také řada spekulací o tom, zda jsou modré růže zdravotně nezávadné. Můžete si být jistí, že jsou.

Nejen v EU podléhá barvení růží přísným zákonům a tresty za porušení jsou nemalé. Modré růže se obarvují jen přírodními barvivy. Navíc každý náš dodavatel modrých růží vlastní evropskou certifikaci, která to dokazuje. Má to samozřejmě i své nevýhody. Přírodní barviva jsou náchylná na kontakt s vodou, ale toho se obávat nemusíte, pokud budou modré růže jen ve váze.

Proč růže nejsou modré

Modré růže sice neexistují, ale pokud milujete modré květiny, v přírodě jich najdete požehnaně. Proč ale zrovna modré růže ne? Za všechno může chemie. Květiny v sobě mají barvivo zvané delphinidin. Tato látka reaguje na kyselost buněčného prostředí. Čím méně je kyselé, tím víc vyplouvá na povrch modrá barva. Mají to tak třeba hortenzie nebo chrpy. Růže ale mají velmi kyselé prostředí, proto jejich květy zčervenají.

Co ale není, může být. Vědci se už léta pokouší růže geneticky upravit přenášením genu odpovědného za syntézu modrého barviva, např. z petúnií. Uspokojivého výsledku sice ještě nedosáhli, jsou ale velmi blízko. V Japonsku a Severní Americe je již běžně prodejná růže Applause, která je produktem japonské firmy Santori. V podobných odstínech je na nizozemské květinové burze běžně k dostání např. růže Ocean Song nebo Memory Lane!.

Barvené modré růže - Florea.cz

Symbolika modrých růží

Modrá barva růží je spojována hlavně s mužským pohlavím. Proto jsou modré růže tak častým dárkem k narození chlapečka. Jiní neváhají koupit kytici modrých růží jako dárek pro muže. Zkrátka jsou tací, kteří jí raději dají přednost před tou jedlou ze salámu (a my se rozhodně nedivíme).

Přestože možná působí jako růže pro ledovou královnu, není tomu tak. Modré růže mají moc krásný význam. V květomluvě jsou považovány za květiny symbolizující obdiv, věrnost a uznání. Pokud modré růže daruje muž ženě svého srdce, znamená to, že má vnitřně srovnané hodnoty a ví, co v životě chce - samozřejmě obdarovanou ženu. :-)

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat:

Čokoládové růže: Královny s jedinečným čokoládovým nádechem

Duhové růže: Originální květiny plné barev

Sladké na pohled: Speciální růže

Tipy na květinové dárky

Svátek svatého Valentýna

Videa a reportáže na našem Youtube kanále