Jak se v Holandsku pěstují tulipány?


Holanďané jsou jednoznačně tulipánoví mistři. O pěstování tulipánů ví naprosto všechno. Existují však rozdílné přístupy k pěstování tulipánů. Jak vypadá „továrna“ na tulipány a jaká jsou úskalí pěstování podle tradičních postupů?

Továrna na tulipány


Když chcete dodávat velké množství tulipánů téměř po celý rok, pak vám bude Holandsko malé. Vegetační období tulipánů je omezené, proto jsou skleníky vybaveny těmi nejmodernějšími technologiemi, které podle potřeby jaro nebo zimu nasimulují. A tam, kde už nestačí kapacita, využívají se farmy z Nového Zélandu, kde mají zimu, když je v Evropě léto. Díky tomu mají produkci téměř na celý rok zajištěnou.

Velké pěstírny tulipánů se bez techniky neobejdou. Cibulky tulipánů odpočívají v přepravkách s pískem, odkud se dopravníkem dostávají do skleníků, kde se svítí a topí podle potřeby. A tím to nekončí. Počítačem ovládaná technika měří a zastřihává tulipány, které potom na pásech putují do balírny. 

Tulipány ve velkovýrobě zkrátka téměř nepotřebují člověka. Hlavní roli zde hrají technologie. Pomocné práce proto většinou zajišťují pracovníci ze zahraničí.

jak-se-pestuji-tulipany-v-holandsku.jpg (241 KB)

Tulipány vypěstované v rodinném a přátelském kruhu


V Holandsku najdete i opravdové nadšence, kteří pěstují tulipány pěkně postaru, v zemi. Písčitá půda na holandském pobřeží a povětrnostní podmínky poskytují perfektní podmínky pro pěstování kvalitních tulipánů.

Ale jen příznivé podmínky pro pěstování nestačí, musí se vědět jak na to, a to know-how se dědí z generace na generaci. Před ručním vysázením tulipánových cibulek je potřeba napařit zem a poté nechat cibulku v zemi pod širým nebem zakořenit. Když přijde čas probudit tulipány, dovezou se po kolejnicích posuvné skleníky, které tulipány chrání až do konce sezóny.

pestovani_tulipanu_v_holandsku_2.jpg (228 KB)

Tulipány žije celá rodina. Otec, strýc, dědeček, bratranci, bratři, ti všichni se zapojují do rodinného podnikání. A tak zatímco rodina ručně stříhá tulipány, u nohou jim leží pes a všude je cítit rodinná pohoda. V sezóně zde pracují 7 dní v týdnu. Mimo sezónu "pouze" šest.

Pro tento tradiční způsob pěstování tulipánů si pěstitelé z pobřeží zasloužili respekt v celé pěstitelské komunitě. Vyžaduje totiž trpělivou práci, zkušené oko a velkou dávku vášně. Tulipány vypěstované tradičním postupem mají gramáž až o 5 gramů vyšší než tulipány z velkoprodukce, pyšní se výrazně delší trvanlivostí a hlavně - barvy mají sytější odstíny a širší paletu tónů.

Tulipán EN EN REPLAY 38 cm / 42 g

Tulipán EN EN REPLAY 38 cm / 42 g
-28%
Skladem 940 kusů

36 Kč 26 Kč

Detail