4 tipy, aby vám květiny vydržely čerstvé

Chcete, aby vaše květiny ve váze zůstaly čerstvé co nejdéle? Přečtěte si naše tipy na péči o květiny založené na principu 4V - Voda, Voda, Voda a Voda, a užijte si krásu květin mnohem déle.

Co udělat, aby květina vydržela čerstvá ve váze?

Květiny ve váze mohou být skvělým doplňkem interiéru, ale aby zůstaly čerstvé a krásné co nejdéle, je potřeba se o ně správně starat. Zde je několik tipů, jak udržet květiny čerstvé ve váze, nebo jak říkáme: 4V = Voda, Voda, Voda a Voda!

4 tipy, jak udržet květiny dlouho čerstvé

1. Zastřihněte květinu: Aby květina mohla přijímat vodu, je důležité pravidelně zastřihávat konec stonku a odstranit suché části. Tím se zlepší schopnost květiny nasávat vodu a prodlouží se její životnost.

2. Vysoká hladina vody: Ujistěte se, že je ve váze dostatek vody, zejména pokud má květina vysoký stonek. Při nízké hladině vody květina nedokáže natáhnout dostatek vody, což může vést k jejímu předčasnému uschnutí.

3. Dezinfekční a výživný roztok: Do vody přidejte dezinfekční a výživný roztok. Tím zabráníte vytváření bakterií, které by mohly ucpat konce stonků a bránit květině v přijímání vody.

4. Výměna vody a mytí vázy: I když používáte dezinfekční roztok, je důležité vodu ve váze měnit každé 2-3 dny. Při výměně vody nezapomeňte také důkladně vymýt vázu, aby jste se zbavili všech bakterií. Vázy s hladkým povrchem jsou ideální, protože se na nich bakterie hůře usazují.

Kromě výše uvedených tipů je důležité umístit vázu s květinami mimo dosah ovoce a zeleniny, protože ethylen z nich může květiny poškodit. Dále je dobré vyvarovat se přímému slunečnímu světlu, zdrojům tepla a chemickým pachům, včetně cigaretového kouře. Pokud dodržíte tyto rady, vaše květiny zůstanou čerstvé a krásné mnohem déle.

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat:

Čerstvé květiny Florea - nejkratší cestou od pěstitele až do vázy

Rozkvetlé léto je tady: jaké květiny pořídit a jak se o ně starat

Jak pečovat o řezané květiny?

5 tipů, jak udržet květiny dlouho čerstvé

Tipy jak se rozhodně nestarat o květiny