Růže a jejich historie: symbol války i lásky

Růže mají dlouhou a pestrobarevnou historii. Byly symbolem lásky, krásy, ale i války a politiky. Dnes jsou růže hlavně symbolem lásky a přátelství. Jsou často používanou složkou do parfémů a také oblíbeným motivem na oblečení, špercích a dekoracích. Historie růží se začala psát přibližně před 35 miliony lety. Tak staré jsou nalezené zkameněliny růží. A jak to bylo dál?

Růže - historie

Růže jako symbol války

Během románského se růže značně rozšířily na Blízký východ. Používaly se jako konfety při svatbách, v medicíně a při výrobě parfémů. Římská šlechta založila mnoho veřejných zahrad růží na jihu Říma. V průběhu 15. století se růže staly symbolem války o kontrolu Anglie. Bílá růže značila rod Yorků a červená rok Lancasterů. Tyto symboly vedly k následnému označení série bitev občanské války jako Válka růží. Trvala neuvěřitelných 33 let.

První spolehlivé zmínky o růžích na území ČR pochází z dob středověku. Růže byly využívány hlavně v léčitelství. Poté se začaly objevovat na erbech šlechty, např. růže Rožmberků. I čeští panovníci se růžemi rádi obklopovali. Své zahrady zpestřovali o nové odrůdy růží, které si nechávali vozit ze zahraničí. Samozřejmě nešlo vůbec o levnou záležitost.

Růže hráli v historii velkou roli

Počátky šlechtění růží

Růže se v 17. století těšily velké poptávce. Začalo se o nich uvažovat jako o zákonném platidle, ale nakonec se tak nestalo. Za dob Napoleona nechala jeho žena Josephina vytvořit velkou zahradu se sběratelskými odrůdami růží. Těmito zahradami se nechal inspirovat autor rostlinných ilustrací Pierre Joseph Redoute. V roce 1824 dokončil svou kolekci akvarelů Les Rose. Dodnes je považována za jednu z nejlepších sbírek botanických ilustrací.

Na konci 18. století se do pěstování růží zapojila Čína. Tehdy se začala psát historie současného vzhledu růží. Pěstitelé se zaměřili na pěstování takových růží, kterým by se dařilo v evropských podmínkách. Druhým cílem bylo prodloužit dobu kvetení. Samozřejmě byli úspěšní a právě z tohoto úspěchu těží producenti růží dodnes.

Růže - současnost

Historie růží se začala psát před 35 miliony letyA jaká je současnost růží? V přírodě má rod růží přes 150 druhů rozšířených po severní polokouli. Na květinových farmách neustále vznikají nové odrůdy.

Ty které není možné vypěstovat, například modré růže a černé růže, lze alespoň obarvit (nebojte, používají se přírodní barviva) nebo jinak dekorovat. Třeba speciální růže, které vypadají jako polité čokoládou jsou čím dál žádanější.

Řezané růže zaujímají dlouhodobě pevné první místo v prodejnosti na holandské květinové burze. Tradiční pěstitelské oblasti růží, jako je Holandsko, postupně zastiňují země jako Etiopie, Keňa a Ekvádor.

Je to hlavně kvůli vhodnějším klimatickým podmínkám, které snižují náklady na pěstování růží. Holandsko se stalo epicentrem prodeje růží. Producentem nejkvalitnějších růží se stal Ekvádor. Ekvádorské růže mají největší květ a nejdelší trvanlivost.

Symbolika a význam růží

Růže ztělesňovala mnoho emocí a vlastností od krásy přes mládí až po pýchu. Označení růže za královnu květin je starší, než si možná myslíte. Takto se o růži vyjádřila starořecká básnířka Sapfó. Vyznamenání Zlaté růže dodnes uděluje papež a to významným duchovním místům. V České republice jej získalo jen jedno: bazilika sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě.

Podle květomluvy je růže symbolem lásky. Záleží ale také na barvě růže. Červené růže symbolizuje spalující vášeň, růžové růže jsou symbolem něžných citů, žluté růže jsou symbolem přátelství i žárlivosti atp. Stejně důležitou roli hraje i počet růží v kytici. Lze si hrát také s významy a namíchat do kytice více barev růží. Někdy však může být takovou hádanku těžké rozluštit. :-)