Počet květin letem světem

Mnoho tradic a zvyků spojených s květinami se pozvolně vytrácí. Je to trochu škoda, přeci jen některé z tradic jsou romantické, lichotivé a někdy toho umí říci více, než slova samotná. Jediný způsob, jak o tyto tradice nepřijít je udržovat je ve svém okolí a mezi svými blízkými. Dnes se podíváme na počty květin, protože nejen květomluva je rozhodující.

Počet květin k narozeninám

Květiny k narozeninám bývají pro mnoho mužů (ale i žen) velkým oříškem. Lichý nebo sudý počet květin k narozeninám?

Neurazím ženu, když se rozhodnu darovat jí tolik růží, kolik svíček na dortu má? Odpověď na první otázku vás možná překvapí.

Ano, sudý počet květin k narozeninám je povolen. Etiketa v tomto případě udělala výjimku. Odpověď na druhou otázku je, že záleží na tom, komu květiny darujeme.

Maminku nebo babičku jistě neurazíme, za to šéfová nebo tchýně by to mohly pochopit jako narážku na jejich věk.

Počet květin k výročí

Je to dost podobné jako v případě kytice k narozeninám. Muži nejčastěji darují tolik růží, kolik let nebo měsíců jsou se svou láskou. Tzn. 4 růže za 4 společné roky, nebo 21 růží za 21 společných měsíců. Tím se vlastně nedá nic zkazit a lze tím ospravedlnit i sudý počet růží.

Počet květin pro paní učitelku, paní doktorku apod.

I tyto ženy si jistě zaslouží květiny. Pokud netušíte, jak k takovým tradicím přistupují, počet květin pro ženu, kterou neznáme by měl být vždy lichý (výjimku tvoří květina na prvním rande).

Počet růží nebo jiných květin ve svatební kytici

Pro počet květin ve svatební kytici nejsou dána žádná pravidla. Etiketa se o tom nezmiňuje a tak záleží jen na vkusu nevěsty.

Měl by se volit takový počet květin, aby svatební kytice nebyla moc těžká, ale zase nesmí být tak lehká, aby při házení neuletěla :)

Pokud je svatební kytice jen z růží, nevěsty udávají, že ideální počet je kolem 15 - 25.

Pokud je svatební kytice míchaná, měla by být maximálně z dvaceti stonků + dekorační zeleň do kytice.

Kolik květin na hrob nebo smuteční obřad

Tady budeme poměrně struční. Počet květin na hrob byl, je a vždy bude sudý, jinak budete za neurvalce, který nectí památku zesnulého - taková je etiketa. Výjimkou je jedna květina donesená na hrob, většinou bílá růže. Symbolizuje mladý život, který vyhasl příliš brzy.

Květiny na prvním rande: kolik květin je správně?

Ideální počet květin na první rande je... jedna! Ideálně slunečnice, růže nebo gerbera. Ale o tom jakou květinu přinést na první rande píšeme zase jinde. Jedna květina na první rande je ideální hned z několika důvodů:

  • své vyvolené ukážete, že máte dobré vychování a znáte etiketu,
  • mlčky jí tím dáte najevo, že ji vnímáte jako ženu, která za to stojí,
  • nevyplašíte ji - větší počet květin by mohl znamenat, že si ji buď chcete kupovat dárky nebo od ní očekáváte na oplátku doprovod k vám domů.