Proč růže nevoní jako kdysi?

Vzpomínáte si na tu omamnou vůni růží z vašeho dětství? Přemýšleli jste někdy, proč dnešní růže často nevoní tak intenzivně? Ponořte se do světa květinářství a objevte důvody, proč se vůně růží mění s časem.

Vědci odhalili, že růže už nevoní jako dřív, protože

zákazníci dávají přednost kráse před vůní

Co je ta úplně první věc, kterou uděláte, když uvidíte kvetoucí růži? Samozřejmě, že do ní zaboříte nos! Každý to tak dělá. Jakmile dostane růži, přivoníte si s nadějí, že ucítíte sladkou vůni.

Naneštěstí není výjimkou, že neucítíte nic. Žádnou vůni, žádné aroma, zkrátka nic. Růže se po stovky let vyjímaly sladkou, příjemnou vůní, tak proč už nevoní tak jako dřív? Klíčem k této odpovědi jsou tři slova: odolnost, krása a životnost.

Odolnost na úkor vůně růže

Růže jsou dnes šlechtěny tak, aby byly nejen překrásné a pyšnily se dlouhou životností, ale hlavně, aby byly odolné vůči nemocem. A to je dobře, protože čím odolnější růže, tím méně chemických postřiků a tím vyšší výnos. V praxi to znamená, že pěstování odolných růží šetří životní prostředí, a zároveň čím vyšší výnos, tím nižší cena, takže jsou růže dostupnější.

Ukázalo se však, že gen, který zajišťuje odolnost vůči nemocem, se špatně snáší s genem, který nese informaci o vůni. Vzhledem k tomu, že se v posledních 15 letech šlechtitelé zaměřovali zejména na odolnost růží, musela jít vůně stranou.

Růže mají vůni v genech

Vědci dokázali přesně určit gen, který je zodpovědný za vůni květin. To je skvělá zpráva pro všechny milovníky voňavých růží. Tyto znalosti jsou totiž klíčové pro šlechtitele a pěstitele proto, aby byli schopni vypěstovat takové růže, které jsou jak odolné vůči nemocem, tak krásné na pohled a zároveň voní.

Tým vědců učinil svůj objev na základě srovnání dvou růží – Papa Meilland, která má silnou vůni a Rouge Meilland, která naopak nevoní téměř vůbec. Voňavá růže Papa Meilland disponuje genem, který spouští enzym RhNUDX1, který je zodpovědný za aroma květin.

Vůně planých růží

Pro divoké růže je vůně základním předpokladem pro přežití. Na svou vůni lákají včely k opilování. Řezané růže včely nepotřebují a díky tomu postupně ztratily svou vůni jako nástroj k vábení.

Philippe Hugueny, vědec, jehož práce byla publikovaná v časopise Science, vysvětlil: „Ve šlechtěných růžích nemá vůně žádnou reprodukční funkci, je jen pro potěchu. A proto ztratí-li šlechtěná růže svou vůni, je to zlé. Ale ztratí-li svou vůni planá růže - vymře.“

Je klíčem k vůni růže genetická modifikace?

Philippe Hugeny z Francouzského institutu zemědělského výzkumu věří, že objev pomůže se šlechtěním takových růží, které nejen krásně vypadají, ale jsou i voňavé.  A díky rozklíčování těchto voňavých procesů růží nebudou nutné žádné zásahy do genomů růží.

Zatímco v Evropě není žádná poptávka po geneticky modifikovaných růžích, v Japonsku se na výzkum geneticky modifikovaných růží dívají jinak (momentálně se snaží genetickými mutacemi vyšlechtit modrou růži), proto je dost možné, že výzkum Dr. Hugenyho budou považovat za bezpředmětný a budou dále pokračovat v pokusech s geny.

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat

Návod jak vylisovat květiny

Jak krátit stonky řezaným květinám

Důraz na udržitelnost a ochranu přírody při dovozu a prodeji květin

Jak pečovat o řezané květiny?

Podívejte se také do naší galerie fotek od zákazníků