Pivoňka - Paeonia

Pivoňka je překrásná letní květina, která pochází z Číny, kde se pěstovala již před více než 1.500 roky

Pivoňka vede na seznamu nejromantičtějších květin.

 Pronikavá vůně a dokonalý květ pivoňky jsou součástí mnoha svatebVíte, ve které zemi je národní květinou? A co symbolizuje?

Původ pivoňky

Pivoňka patří do řádu lomikamenotvarých (Saxifragales) a čeledi pivoňkovitých (Paeoniaceae). Do Evropy se dřevité pivoňky dostaly z Číny roku 1656. Vybírat můžete ze široké škály barev, zahrnuje totiž 1 000 druhů

Původ jména pivoňka

Paeonia pochází z řeckého Paiona (lékaře bohů), který tuto rostlinu použil kvůli svým lékařským schopnostem. Rostlina byla používána tehdejšími lékaři pro úlevu od nočních můr, proti padoucnici a záduše. Dodnes je využívána v čínské tradiční medicíně.

pivonka Sarah Bernhard

Symbolika a zajímavosti

Pivoňka je národní květinou Číny, kde se nazývá Mudan. Tato voňavá květina představuje lásku, štěstí a zdraví. Není to bez důvodu, že pivoňka je vítaným hostem na každé svatbě.

Pivoňky jsou k dispozici ve mnoha druzích barev, tvarů a vůní. Tmavě červená pivoňka je symbolem lásky a vášně. Růžový květ pivoněk je symbolem romantiky a tato květinová barva je obvykle součástí svatebních kytic a svatebních oslav. Bílá pivoňka je symbolem krásy.

Barvy a tvary

Podle tvaru květů rozlišujeme druhy pivoněk na jednoduché, poloplné, plné a sasankovité. Dalším možným dělením pivoněk, které má význam nejen pro jejich venkovní pěstování, ale z důvodu odolnosti stonků proti plísním a uhnívání v případě floristiky je dělení na:

a) Bylinné, které ztrácejí své listy. Stonky je třeba odříznout na podzim, aby se zabránilo růstu plísní. 

b) Dřevité, jejichž listy sice opadávají, ale výhony celoročně přetrvávají.

c) Itoh hybridy vzešlé křížením bylinných a dřevitých druhů. Na zimu zatahují, mají silné stonky a velké květy.

Péče o řezanou pivoňku

Odřízněte pět centimetrů stonku květin ostrým nožem. Použijte čistou vázu a naplňte ji čerstvou vodou. Poté co vložíte pivoňky, nezapomeňte, že nasávají velké množství vody a že listy nesmí stát ve vodě, neboť listy pivoněk namočené ve vodě vytváření vhodné prostředí pro růst bakterií. Ty způsobí, že se květy budou rychleji rozpadat.

Neumísťujte vázu do průvanu, blízkosti topení, na slunce nebo vedle mísy s ovocem. Životnost řezaných pivoněk ve váze je při správné péči 7 - 10 dní.

Květiny lze vysušit zavěšením na suchém místě mimo přímé slunce. 

V suvislosti s pivoňkami by vás moho také zajímat:

Květomluva - jaký význam mají květiny?

Pivoňky - královny svatebních kytic

Cena pivoňky: Proč je tato květina tak ceněná?