Jak správně usušit pivoňky

Přemýšlíte, jak zachovat krásu vašich pivoněk po celý rok? Na Florea.cz vám poskytneme návod, jak správně usušit pivoňky, ať už pro sebe, nebo jako dárek pro někoho blízkého.

Jak usušit pivoňky

Pivoňky jsou nádherné květiny, které kvetou jen krátce v jarním období, ale s těmito tipy můžete užívat jejich krásu po celý rok. Sušení pivoněk je jednoduché, pokud víte, jak na to. Zde je náš  návod:

 

Čas sběru:

Nejlepší čas na sběr pivoněk pro sušení je v pozdním jarním nebo raném letním období. Květy by měly být plně otevřené, ale ještě ne přeplněné.

Příprava:

Květy ořízněte tak, aby stonky měly délku asi 30 cm. Ostrým nožem nebo nůžkami odstraňte veškeré listy.

Sušení vzduchem:

Nejjednodušší metodou sušení pivoněk je sušení vzduchem. Květiny zavěste vzhůru nohama v suché, temné a větrané místnosti. Místo by mělo být chráněno před přímým sluncem a vlhkostí, což by mohlo způsobit, že květy zhnědnou nebo zplesniví.

Sušení v písku nebo křemíku:

Tato metoda může pomoci udržet více barvy. Pivoňky vložte do bedny nebo nádoby s pískem nebo křemičitým gelem a jemně je přikryjte. Po několika týdnech by měly být květy suché.

Kontrola a skladování:

Sušené květy pravidelně kontrolujte, abyste se ujistili, že nedošlo k plísnění. Jakmile jsou květy úplně suché, můžete je pečlivě přemístit do trvalého místa pro skladování nebo zobrazení. Sušené květy by měly být skladovány tak, aby se vyhnuly přímému slunečnímu svitu.

Ošetření:

Sušené květy mohou být křehké, takže s nimi zacházejte opatrně. Můžete je také ošetřit lakem na vlasy nebo speciálním konzervačním sprejem pro sušené květy, aby zůstaly déle krásné.

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat:

Jak usušit růže

5 kreativních tipů, jak využít květiny z kytice

Množení růží: máme návod přímo od vás!

Jak usušit svatební kytici

Odpovídáme na nejčastější dotazy