Návštěva Nice2Get: Zde se rodí Harlequin

Na tuto návštěvu jsme se obzvlášť těšili. Mohli jsme konečně na vlastní oči vidět, kde se pěstují vaše nejoblíbenější růže Harlequin. Společnost Nice2Get se ukrývá v městečku Nieuwveenu, 15 minut od nizozemské květinové burzy v Aaslmeeru. Zde byste sotva hledali halu, kde se týdně sklízí pět set tisíc růží. Svým květinovým královstvím nás provedl Robert Koot, který převzal pěstírnu po svém otci.

Nenápadná budova, kterou lemují staré olivovníky, ukrývá moderní pěstírnu růží o rozloze 7,5 ha. Na této ploše rostou pouze čtyři odrůdy růží: Lazise!, Fifth Avenue!, Harlequin a Sweet Harlequin. Společnost se dříve specializovala na žluté růže Ilios, které jsme rádi kupovali, ale na nizozemské burze se už nějakou tu dobu neobjevily. Dozvěděli jsme se, že se museli jejího pěstování vzdát kvůli poklesu cen a velké konkurenci ve žlutých růžích.

V roce 2010 udělala společnost velký boom v květinovém průmyslu, když se začala věnovat pěstování růží Harlequin a Sweet Harlequin. Příznivce si získaly především pro své nádherné žíhání, ale také oslovily dlouhou výdrží a spolehlivostí. Jak majitel zdůrazňuje, nikdy se nestane, že by některý kus žíhaný nebyl a každá růže je svým zabarvením zcela unikátní. Nenajdete dva stejné kousky.

Během teplých dní se zde sklidí 500 tisíc růží týdně, v zimním období kolem 300 tisíc. Ideální teplotou pro pěstování je venkovní teplota mezi 20 až 25 °C. Společnost zkoušela pěstovat své růže v Africe, nicméně místní klimatické podmínky ovlivnily barevný odstín růží. Proto od této snahy upustili a zůstali u pěstování v Nizozemí.

Nice2Get má 45 zaměstnanců. Najdete mezi nimi převážně Poláky, kteří mají skvělou pověst pracantů. Samozřejmě nás zajímalo zda společnosti není cizí ekologický přístup a férové pracovní podmínky. Nice2Get nezklamala. Je držitelem certifikátů MPS A a MPS Social Qualified a její růže jsou označené jako Fair Flowers Fair Plants.

Na závěr jsme se od pěstitele dozvěděli o jeho srdcové záležitosti: o novém druhu růže jménem Bluez+. Dostupný bude od října 2016. Už teď víme, že se bude jednat o výjimečnou růži, která nádherně doladí vánoční atmosféru. Vnější okvětní plátky jsou světlé, vnější červené. Moc se na ni těšíme.