Vybíráme květiny pro kolegyni a nadřízenou

Květiny jsou vhodný dárek pro ženu snad vždy. Pokud dotyčnou téměř neznáte, máte větší šanci, že uspějete s čerstvou květinou, než s nějakou praktickou drobností. Přesto může být výběr kytice pro kolegyni oříšek. A tak jsme si posvítili na květiny pro kolegyně a nadřízené, ale dokonce i na kolegy.

Vztahy určují, jaké květiny pro nadřízenou vybrat

Vybrat květiny pro nadřízenou se může zdát jako složitý úkol, ale ono je tomu právě naopak. Vztahy s nadřízenými - zda si tykáme nebo vykáme, jestli jsou mladší nebo starší ročník, jestli víme něco o jejich soukromí...

To všechno jsou moc dobrá vodítka. Pokud je váš vztah s nadřízenou čistě profesionální, rozhodně volte elegantní, klidně i exotické, ale pokud možno neutrální květiny.

Kytice by měla být uvázána například z orchidejí nebo lilií. Pozor na barvy: bílé květiny jsou osobní a jsou hodně emoční. Hodí se spíše do kytice pro někoho blízkého. Fialové anebo oranžové květy jsou v pořádku.

Taková kytice nikdy neurazí, působí důstojně, elegantně a také draze - takže si šéfová rozhodně nepomyslí, že jste na ní šetřili. Snad není ani třeba dodávat, že věk nadřízené je tabu a nedává se tolik květů, kolik je roků, ale pro jistotu :)

Pokud si s nadřízenou tykáte a vaše vztahy jsou více přátelské, tak se taková kytice vůbec nehodí. Může být naopak osobnější a také trochu barevnější. S počtem to rozhodně nepřehánějte a ani v tomto případě by počet květin neměl odpovídat věku.

Kytice může být klidně i míchaná. Barvy květin by však neměly mít romantický podtext a anebo být barvené.

Výběr květin pro kolegyni určuje věk

Které květiny vybrat pro kolegyni k narozeninám? U mladších žen je nepsané pravidlo, že by kytice měla být z jasných barev květin. Stejně jako je tomu v případě oblečení, i kytice z tmavých květin by mladé ženě přidala na věku.

Je-li kolegyně starší ročník, i v tomto případě můžete zvolit světlejší květiny do kytice. Možná jen pozor na růžové květiny, které jsou dívčí a mají romantický podtext. Pro starší ženu, pokud není naše partnerka, maminka nebo sestra, se moc nehodí.

Pokud váháte, zda zvolit lichý nebo sudý počet květin, u starších žen je to téměř bez debat.

Starší generace pravidla kolem počtu květin dobře znají a dodržují, takže to pro vás znamená darovat pouze lichý počet květin.

A jak to mají páni kolegové s květinami?

Byť se toho řada lidí obává a mužům raději květiny nedává, je to velká škoda. Pokud má doma manželku nebo partnerku, jistě jí rád přinese kytici domů. V tom případě je ale samozřejmé darovat ke kytici i něco pro něj.

Je-li svobodný, květiny nejspíše domů neponese a nechá si je v práci na stole. Proto vyberte květiny, které mu neudělají ostudu před kolegy, nadřízenými či klienty - a to už pak záleží čistě na vašem uvážení a také na tom, jak moc dobře kolegu znáte. Co taková kytice ve firemních barvách?

TIP: Za nás nedoporučujeme oblíbený dárek pro muže, kterým je v posledních letech kytice uvázaná z květin a jídla dohromady. Důvody, proč nemíchat ovoce, ale i další potraviny s květinami jsme rozebírali v jednom z našich minulých článků.