Fiala šedivá (Matthiola incana)

Chcete-li ozdobit dům pestrým mořem barev a celý ho provonět, pak právě středomořská kráska (fiala) je ta správná volba.

Matthiola v míchané kyticiMatthiola v míchané kytici

Původ Matthiola

Matthiola patří do řádu brukvotvaré (Brassicales) a čeledi brukvovité (Brassicaceae). Pochází z oblasti kolem Středozemního moře a vyskytuje se jak v Evropě, tak i Asii a Africe. V současnosti existuje kolem 50 druhů fial.

Původ jména Matthiola

Fiala (Matthiola) má své latinské pojmenování po italském lékaři Pietro Andrea Mattioli autoru řady lékařských a botanických prací. Německé pojmenování Levkojen pochází z řeckého "leukoion" a označuje bílé fialky. Oválné šedozelené listy inspirovali botanický název incana, což znamená „chlupatá“ obecný název „chlupatý".

Symbolika a zajímavosti

Květina je spojována s romantikou, pikantně-sladká vůně po skořici a hřebíčku posiluje romantickou povahu v kytici. Vzhledem k tomu, že květiny symbolizují šťastný život, jsou často používány ve svatebních kyticích a aranžmá.

Sušené květy Matthiol se díky své intenzivní vůni používají často jako příměsi do čajů. Matthiola je zajímavá také tím, že kvete i v noci, přičemž svou intenzivní vůní se snaží přilákat opylující hmyz.

Barvy a tvary

Stejně jako všechny květy se barevný význam květů změní z odstínu na odstín. Bílá a pastelové barvy jsou vhodné pro svatby. Červená vyjadřuje vášeň a je ohromující v rustikální kytici divokých květin. Modrá a purpurová vyjadřují klidnější radost, zatímco odrůdy citrusových barev odrážejí štěstí.

Fialová MatthiolaBílá MatthiolaMeruňková Matthiola

Péče o řezané Matthioly

Květiny před vložením do vázy šikmo seřízneme, aby byly schopné pojmout co nejvíce vody. Doporučuje se vyměňovat vodu každý den, jelikož stonky vylučují sliz. Matthioly jsou velmi citlivé na vyšší obsah etylenu v ovzduší, který produkuje zralé ovoce a zelenina. Životnost řezaných matthiol je při správné péči 8-10 dnů.

Květiny lze vysušit zavěšením na suchém místě mimo přímé slunce, ovšem sušení pomocí písku umožňuje zachovat lépe tvar květů. Tmavší odstíny lépe zachovávají barvu a nezanedbatelnou výhodou při sušení matthiol je to, že i sušené květy si po dlouhou dobu zachovávají intenzivní vůni.

Pěstitelé

Anton van der Hout, Kwekerij de GooghPeter van der Voort Almere