Rozkvetlé léto je tady: jaké květiny pořídit a jak se o ně starat

Léto patří květinám! Prázdniny, slunce, odpočinek na rozkvetlé louce, vůně bylin, romantické svatby nebo rodinné oslavy. A nádherné kytice. Jak o ně pečovat, aby i ve teple krásně kvetly? Jak moc umí správná přeprava prodloužit jejich životnost?

Rozkvetlé léto: jaké květiny pořídit a jak se o ně staratKytice slunečnic

Létu kralují evropské květiny

Letní sezona patří evropským pěstitelům. Zatímco v zimě dovážíme květiny z jižní polokoule, v době, kdy je v Evropě léto, je to v těchto lokalitách samý déšť a květiny tak mají horší kvalitu. V létě také končí sezóna tulipánů, poslední kousky si můžete koupit za tradičně výhodné ceny.

A jaké květiny létu vládnou? Stálicí jsou pivoňky, zahradní růže, přízdoby do kytic (třeba nádherné limonium s něžnými fialovými kvítky) a květy s měkkým stonkem. Létem přímo křičí zářivě žluté slunečnice, křehké kopretiny a luční kvítí, bohaté hortenzie v pastelových barvách a romantické jícnovky, které se hodí snad do každé kytice. 

Léto je čas svatebních kytic a nádherných růží David Austin

Letní nabídce kralují zahradní růže David Austin, něžné a aristokratické, jako stvořené pro svatební kytice. Mají neobvykle veliký květ a krásnou vůni. My je nabízíme od německého pěstitele Wans Roses. Ten je pěstuje v souladu s přírodou, tzv. CO2 neutrální (květy pěstuje pouze v sezóně, v letních měsících skleníky nevytápí a v zimních využívá odpadní teplo). 

Pokud si tyto superprémiové růže vyberete do svatební kytice, naplánujte si jejich koupi tak, aby ve svatební den nakvetly v celé své něžné kráse. Naše zkušená floristka vám z nich vytvoří kytici podle vašeho přání. Nemusíte se přitom spoutávat tradicí ani módou, váš velký den patří pouze vám. Pokud se chcete nechat inspirovat, přečtěte si o trendech svatebních kytic a vazeb. Klasikou je kulatá vazba, letos je díky seriálu Koruna (The Crown) opět populární převislá vazba po vzoru princezny Diany.  

Anglické růže David Austin

Na přepravě záleží: proč kytice nemají cestovat taxíkem

Výběr krásné letní kytice máte za sebou, ale víte, že její dovoz a péče o ni jsou stejně důležité? Nejen vy se totiž v letním horku potíte. I květinám se mnohem rychleji odpařuje voda, kterou potřebují k životu. Když zvolíte špatného dopravce, dorazí k vám květy zmuchlané a unavené jako svatební host z Moravy po cestě rychlíkem s porouchanou klimatizací. 

Dovoz květin běžným taxíkem, který využívají některé e-shopy s květinami, je vystaví nepříjemným teplotním šokům. Horší je snad jen objednat kytici spolu s nákupem potravin on-line. Ovoce si totiž užíváme my lidé, jablka, banány nebo broskve ale vylučují pro rostliny škodlivý ethylen, po kterém i ty nejodolnější květy okamžitě vadnou a umírají. A to je přece škoda. 

Proto ve Florea.cz přepravě věnujeme speciální péči. Rozvoz květin zajišťujeme speciálními vozy v příjemném chladu a temnu termoboxu. Teplotu v létě nastavujeme na 12–14 stupňů, abychom předešli teplotním šokům. V každém voze monitorujeme teplotu GPS s připojeným teploměrem. V případě potřeby kurýra včas upozorníme. 

A proč je teplota tak důležitá? Sdružení pěstitelů Decofresh Roses spočetlo, že již rozdíl jednoho stupně při přepravě z Afriky na Holandskou burzu (což je asi 8 hodin letu) sníží životnost květin o 30 %. Sami si zkuste spočítat, jaké horko by zažily květiny na sedadle ve sluncem rozpáleném taxíku. 

Jak pečovat o řezané květiny v létě: nenechávejte je opalovat na sluníčku

Náš kurýr vám přivezl nádhernou kyticí lučních květů, nebo dokonce romantickou svatební vazbu. Co teď? Dopřejte květům po cestě vodu s výživou. Tu jsme vám ke kytici přibalili. Vázu postavte na chladnější místo do stínu, dále od okna. Taky byste se přece neopalovali na slunci celý den. Rozhodně květiny nenechávejte na terase, balkoně nebo pergole. 

Myslete na to, že řezané květy pijí vodu jen stonkem. Pokud budou v horku na sluníčku, nestačí pít a vadnou. V teple se také rychleji množí bakterie. Měňte proto vodu často a vždy pečlivě vymyjte vázu – můžete použít i saponát. Pokud nalijete čerstvou vodu do nevymyté vázy, bude po chvíli stejná, jako než jste ji vyměnili. 

Když dodržíte naše rady, vydrží vám kytice ve váze klidně 14 dní a vím. A vy můžete obdivovat křehkou krásu letních květů.

Jak by řekl klasik: Léto budiž pochváleno!

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat:

Návod jak vylisovat květiny

Jak krátit stonky řezaným květinám

Důraz na udržitelnost a ochranu přírody při dovozu a prodeji květin

Jak pečovat o řezané květiny?

Podívejte se také do naší galerie fotek od zákazníků

Odpovídáme na nejčastěji kladené dotazy