Liché a sudé počty květin: Jak to mají v USA?

V jednom z našich předchozích článků jsme se zabývali tím, co v ČR znamená sudý a lichý počet květin v kytici. Nastínili jsme také, že kromě nás a Slováků, mají svá pravidla i Američané. Dnes si jejich zvyklosti, z hlediska darování růží, přiblížíme více. Pokud jste si mysleli, že to máme s kyticemi růží složité, to budete teprve koukat.

USA má pro lichý a sudý počet květin více pravidel

Češi se mohou jít se svými počty zahrabat :) Oproti Američanům je to slabý čajíček, a je mnohem snazší dostat se do potíží, pokud to v USA popletete. Jedna růže říká: Miluji tě.

To ještě není tak zlé, pokud ji darujete nevědomky. Dvě růže už ale mohou znamenat průšvih, pokud je druhá strana přijme s plnou vážností. Jsou předzvěstí, že bude obdarovaná brzy požádána o ruku.

Nebudeme hádat, co by mohly znamenat růže tři, a rovnou přejdeme k počtu dvanácti růží... Jejich symbolika je vcelku milá a neškodná, tucet růží můžete darovat komukoliv, komu chcete sdělit: Myslím na tebe celý rok.

Růže od tajného ctitele? Vždy třináct

Pro nás nešťastná třináctka, v Americe důvod k závisti. Pokud kurýr doručí ženě až do práce kytici třinácti růží před zraky jejích kolegyň, ten důvod rozhodně je. Třináct růží je totiž "varování", že má dotyčná tajného ctitele, který k ní chová hluboké city.

To samé v kanceláři způsobí i dva tucty růží říkající, že na vás váš milý myslí 24 hodin denně. Možná to zní děsivě, a pro ctitele i nezdravě, ale toto vyjádření je jedním z nejčastějších a nejoblíbenějších vůbec.

Dostat čtyři tucty růží už je víc než vážná věc. Tento počet je vyjádřením hlubokých a nevratných citů. Ta, která je dostane, se může dmout pýchou a plně věřit tomuto slibu.

Mohlo by vás také zajímat: V hlavní roli - velká kytice

 

Pokud si myslíte, že jsme už u konce, a že pro Američany neexistuje už nic většího, mýlíte se. Poslední dvě kytice v počtu 100 a 108 růží jsou přesně tím, co je pro náročné romantičky celoživotní (americký) sen.

Kytice sto růží v USA

Kytice sto růží volí američtí muži v momentě, kdy se hluboce omlouvají, přesvědčují nebo na ženu nezabraly dva tucty růží a milostný vzkaz k tomu.

Pokud jste se pozastavili nad 108 růžemi, jejich význam už nemůže znamenat nic jiného než "vezmeš si mě?". Proč tento počet se úplně neví. Nicméně, alespoň nemůže dojít ke společenskému faux pas, jako v případě dvou růží. 108 růží se omylem nedává :)

Možná si říkáte, a možná máte i pravdu, že to v USA berou až moc vážně. Občas, když darujete kytici růží chcete, aby význam zůstal skrytý až do konce dne...

Čím více pravidel pro počet květin v kytici je, tím více jste konkrétní a méně obdarované překvapíte. Naše květinová etiketa je zkrátka nakonec celkem příjemná, no ne?