Hvězdník (hippeastrum) - dokonalá vánoční květina

Hippeastrum, česky hvězdník, dokáže snadno vykouzlit vánoční atmosféru.

Jak se o něj starat a co má společného s amarylisem?

 Hvězdník, Amarylis - červený, bílý, žíhaný

Původ hvězdníku

Hippeastrum patří do řádu chřestotvaré (Asparagales) a čeledi amarylkovité (Amarylidaceae). Původní areál výskytu hvězdníků je v tropických a subtropických oblastech Střední a Jižní Ameriky.

Do Evropy byly přivezeny jako okrasné rostliny především do botanických zahrad na počátku sedmnáctého století. V současnosti existuje kolem 90 druhů hippeaster a přes 600 jejich hybridů.

Původ jména Hippeastrum

Obecný název pro Hippeastrum je "naked lady" (nahá dáma), protože kvete na holém stonku a listy vyrůstají později. Latinské pojmenování rodu Hippeastrum je kombinace řeckého slava hippeus (jízdní voják/rytíř) a astron (hvězda) a dalo by se volně přeložit jako rytířská hvězda.

Za zmínku stojí ještě to, že zelené rostliny hippeastrum bývají často prodávány pod názvem Amaryllis. Jedná se však o chybné označení, neboť rostlina Amaryllis belladonna patří sice do stejné čeledi rostlin, její původ však není ve Střední a Jižní Americe, ale na jihu Afriky. Amaryllis má pevný stonek oproti tomu Hippeastrum dutý stonek.

Symbolika a zajímavosti

Hippeastrum je symbolem pýchy a ohromující krásy. Ve středověku symbolizoval krev lásky narušené nymfy Amaryllis. Pro viktoriánské džentlmeny znamená silnou, sebevědomou a velmi krásnou ženu. Je často k vidění v exotických či svatebních květinových vazbách ve společnosti frézií, orchidejí anebo růží. Sluší se také poznamenat, že rostliny obsahují velké množství různých alkaloidů, které jsou však koncentrovány především v cibuli.

Barvy a tvary

Nejběžnější barvy u Hippeastrum jsou červené (vášeň), oranžové (dobré zdraví a štěstí), růžové, bílé (ženskost, čistotu) a jejich kombinace.

Prodávají se od 1květých po 4květé. Velikost lze odvodit z počtu kusů v boxu. Největších je v boxu 8 kusů, nejmenších 20 kusů.Tvar květu mají klasický zvonkovitý (GA) nebo více roztřepený, hvězdicovitý (SP). Hippeastrum se podle tvaru svých květů rozlišují na pět skupin: Velkokvěté, Malokvěté, Plnokvěté, Cybister (exotické), Trumpet (trumpetovité).


Plnokvěté Hippeastrum

Péče o řezané hippeastrum

Životnost řezaných Hippeastrum je při správné péči až 2 týdny. Životnosti můžeme pomoci i my sami. Protože, stejně jako u tulipánů, roste stonek neustále i po seříznutí, je třeba Hippeastrum umístit do vysoké vázy a pravidelně vyměňovat vodu a zkracovat stonek. U vícekvětých rostlin je nutné dávat si pozor na odkvetlé květy a ty hned, jakmile si jich všimneme, odstranit.

Jednotlivé květy hvězdníku se nehodí pro domácí sušení vzduchem ani v sušících píscích, lze je sušit jenom v chemických sušidlech.

Mohlo by vás k tématu "Vánoce" také zajímat:

Kdy poslat vánoční přání

Krátká vánoční přání

Vánoční básničky pro vaši inspiraci

Vánoční dárek na poslední chvíli

Vánoční kytice: pro sváteční atmosféru i ty, se kterými nemůžete být

Amaryllis na Vánoce