Vánoční hvězda: Jak ji udržet krásnou po celý rok

Objevte, jak udržet vánoční hvězdu zářící po celý rok! V našem průvodci se dozvíte vše o správném umístění, zalévání a ořezávání této oblíbené sváteční rostliny.

Komplexní péče o vánoční hvězdu

Nechte si poradit jak správně pečovat o Vánoční hvězdu

Výběr a umístění

Světlo a teplota: Jako rostlina pocházející z Mexika, vánoční hvězda preferuje teplé podmínky a dostatek světla. Umístěte ji na místo s rozptýleným světlem a teplotou nad 20°C. Vyhněte se přímému slunci a průvanu, který může poškodit rostlinu.

Ochrana před chladem: Při převozu z květinářství domů ji chráňte před chladem. Rostlina je citlivá na nízké teploty, takže ji pečlivě zabalte.

Zalévání

Frekvence a míra: Zalévejte, když povrch půdy začne vysychat. Půda by měla být vždy mírně vlhká, ale dbejte na to, aby nedošlo k přemokření, které by mohlo způsobit hnilobu kořenů. Zálivku přizpůsobte podle teploty a vlhkosti vzduchu v místnosti.

Typ vody: Ideální je používat odstátou nebo dešťovou vodu, která je měkká a vlažná. To pomůže udržet substrát v optimální kondici.

Vlhkost a hnojení

Vlhkost vzduchu: Vánoční hvězda prosperuje ve vyšší vzdušné vlhkosti. Pravidelné rosení měkkou vlažnou vodou nebo umístění nádoby s vodou poblíž rostliny může pomoci udržet optimální vlhkost.

Hnojení: Během období růstu a květu doporučujeme přidávat tekuté hnojivo pro pokojové rostliny přibližně jednou za měsíc. Po skončení květu snižte frekvenci hnojení.

Zvláštní péče po odkvětu

Úprava zálivky a teploty

Po svátcích snižte zálivku a přemístěte rostlinu na chladnější, ale stále světlé místo. Ideální teplota je kolem 15-18 °C. V této fázi je důležité udržovat půdu jen lehce vlhkou, aby nedošlo k přemokření a následné hnilobě kořenů.

Ořezávání a přesazení

V předjaří proveďte ořezávání rostliny, zkracujte výhony zhruba o polovinu jejich délky. Toto podpoří růst nových výhonků a zvýší hustotu rostliny. Při ořezávání dbejte na to, aby bylo provedeno ostrým nástrojem a buďte opatrní kvůli latexovému mléku, které rostlina vylučuje. Poté je vhodné rostlinu přesadit do nového substrátu, což zajistí dobrou drenáž a podpoří zdravý růst.

Letní péče

V létě rostlinu můžete umístit ven, kde bude chráněna před přímým slunečním světlem. Pravidelně ji zalévejte a přihnojujte, aby se posílila před následující květovou sezónou.

Podzimní příprava na květ

Od poloviny října začněte s přípravou na následující květovou sezónu tím, že rostlinu pravidelně zatemňujete na 12-14 hodin denně. Tím podpoříte tvorbu barevných listenů a zajištíte bohaté kvetení během vánočního období.

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat:

Květiny na Vánoce: Praktický Průvodce

Vánoční dárek na poslední chvíli

9 Nejkrásnějších přání k adventu

Vánoční kytice: pro sváteční atmosféru i ty, se kterými nemůžete být