Eustoma Botanic Pink - kráska, kterou si zamilujete

Překrásná květina, která získala v roce 2018 získal ocenění Dutch Tulip Awards. Pojďme se na ní společně podívat zblízka

Eustoma nebo Lisianthus?

Jako název tohoto krásného produktu se používá jak Eustoma, tak Lisianthus, ale jaký je správný botanický název? V roce 1806 byly poprvé popsány odrůdy "Eustoma". Rostlina byla dále publikována v roce 1838 pod názvem Lisianthus Russellianus. Dnes je správný botanický název této květiny Eustoma Russellianum Grandiflorum. Lisianthus je však stále běžnějším druhovým názvem. Český název je Jícnovka.

eustoma-kytice.jpg (647 KB)

Původ

Lisianthus pochází ze Severní Ameriky, kde roste v říčních nivách a v prériích. V přírodě se nejprve vyskytovala pouze v modré barvě, ale později byly nalezeny růžové a bílé mutace a tím začalo její šlechtění. Květina je příbuzná hořci, a proto se jí také říká prérijní hořec. Dnes je velmi všestranná a vyskytuje se v mnoha barvách a tvarech; od zelené po tmavě fialovou a s jednoduchými nebo dvojitými květy.

prerie-eustoma.jpg (565 KB)

Vyberte si v Japonsku

Pěstitel Frank se pravidelně vydává do Japonska, aby zde hledal krásné nové odrůdy, které vyšlechtili různí šlechtitelé. V Japonsku se šlechtění provádělo dříve než v Nizozemsku a dalších zemích. Japonské šlechtitelské společnosti také nadále investují do šlechtění mnohem více než jiné společnosti. Udržují si tak v této oblasti prvenství. Před několika lety si Frank v Japonsku všiml krásné fialové odrůdy Botanic. Tehdy bylo ještě obtížné se s jejím šlechtitelem spojit, protože vše je samozřejmě v japonštině. Kromě toho je vždy problém pěstovat produkt stejným způsobem jako v Japonsku. Vzhledem k odlišným podmínkám pěstování lze některé odrůdy pěstovat v Japonsku, ale ne v Nizozemsku. Je docela možné, že buď tvar, barva, nebo dokonce obojí dopadne úplně jinak.

austoma-botanicus-pink_2.jpg (147 KB)

foto: http://www.montanalisianthus.nl/

Botanický návrat

Botanický a bohémský styl je moderní! Návrat k hippies a sedmdesátým letům! Zelená, zelená a ještě více zelené! Vše musí vypadat co nejzeleněji a nejpřirozeněji. Eustoma ´Botanic Pink´ se do tohoto obrazu dokonale hodí. Ne Eustoma s plnými velkými plnými květy a tlustými stonky, ale poněkud divoká plná větev, bohatě kvetoucí s mnoha drobnými jednotlivými květy a špičatými stonky. Jako byste je právě utrhli na vlastní zahrádce. Ideální k použití do květinových věnců do vlasů nebo do volně vázaných svatebních kytic, věnců či květinových oblouků! A jakmile Frank začal tento produkt pěstovat, vyvolal rozruch a o rok později získal ocenění Dutch Tulip Award. Naprosto chápeme proč. Je to opravdu jiný druh eustomy s úplně jiným vzhledem a pocitem!

austoma-botanicus-pink_1.jpg (93 KB)

foto: http://www.montanalisianthus.nl/

V souvislosti s tímto tématem by vás mohlo také zajímat:

Rozkvetlé léto je tady: jaké květiny pořídit a jak se o ně starat

Tvary svatební kytice - vyberte si tu VAŠI

Eustoma – krása s mnoha tvářemi

Rozcestník: Jak správně pečovat o řezané květiny

Podívejte se také na naše videa jícnovky na Youtube