Vratič, Řimbaba (Tanacetum parthenium)

Přírodní půvab pro míchanou kytici.

Tanacetum v míchané kyticiTanacetum v kytici

Původ tanacetum

Tanacetum patří do řádu hvězdnicotvaré (Asterales) a čeledi hvězdnicovité (Asteraceae) a pocházejí z Jihovýchodní Evropy, Malé Asie a Kavkazu.

Původ jména tanacetum

Je odvozeno ze složeniny řeckých slov tanaos (tj. dlouhý, velký, vytrvalý) a akeomai (tj. léčím), případně athanasia (tj. nesmrtelnost). Základ názvu tanaos odkazuje ke skutečnosti, že si uschlé květy rostliny zachovávají svůj tvar a barvu.
Starověcí Řekové nazývali bylinu "Parthenium", pravděpodobně proto, že byla použita při léčbě, aby zachránila život někoho, kdo padl z Parthenonu během jeho stavby v 5. století před naším letopočtem. 

České rodové jméno vratič pochází ze staroslověnského slova vrátyč. Jeden z výkladů českého názvu má svůj původ v lidových pověrách, které vratiči přisuzovaly čarodějnou moc. Podle nich pomáhá ke šťastnému návratu z cest domů, k vyléčení nevěry a návratu k milované osobě.

Symbolika a zajímavosti

Květina symbolizuje, že láska k Tobě mne poblouznila. Tanacetum se těší velké popularitě v bohatě míchaných kyticích a je skvělou alternativou za nevěstin závoj. Také je velmi oblíbený pro svatbní kytice s divokými květy. Díky svým malým žlutobílým květům je také přezdívám „divoký heřmánek“. Čerstvá i sušená nať odpuzuje moly. Tanacetum je léčivá rostlina. Působí proti horečce, protirevmaticky, snižuje bolest a podporuje trávení.

Tanacetum ve svatební kytici

Barvy a tvary

Květy jsou "sedmikráskovité". Jednokvěté bílé paprskové květy jsou podlouhlé, kotoučové květy jsou žluté. Existují i druhy které mají květy plnokvěté. Listy jsou žlutozelené a mají silnou citrusovou vůni.

Žluté tanacetumBílé tanacetumBílé tanacetum

Péče o řezané tanacetum

Květiny před vložením do vázy seřízněte pod tekoucí vodou. Tanacetum je velmi citlivé na vyšší obsah etylenu v ovzduší, který produkuje zralé ovoce a zelenina, a neměli by být umísťovány poblíž mís s ovocem.  Životnost řezaného Tanacetum ve váze je při správné péči 8-10 dní.

Pokud budete chtít rostlinu sušit, zavěste ji ideálně v tmavé místnosti za pokojové teploty květenstvím dolů, takto lze i v domácích podmínkách dosáhnout velice pěkných výsledků.